100 de oierii argeşeni au comis fraude europene

MINCIUNĂ 100% În urma unui control efectuat pe teren, inspectorii APIA au descoperit că circa 100 de oieri argeşeni care au cerut subvenţii de la stat au trecut animale „din burtă”, umflând în hârtii numărul mioarelor din „portofoliu”. Pe 31 august, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a încheiat controlul pe teren al cererilor pentru subvenţia la ovine. Potrivit legii, acest control se face pe un eşantion de 10% din numărul celor care au depus cereri.

Din cele 980 de cereri depuse în acest an, APIA a efectuat control în teren la 98 de oieri. Câţi au fost găsiţi în neregulă ne-a spus chiar directorul APIA Argeş, Marius Stroescu: „Toţi! Absolut toţi! Nu ştiu de ce, dar românul învăţat să fure nu se poate dezbăra de acest melic! Dacă a avut 12 oi, a scris 32! Dacă a avut 30, au apărut 62! La toţi cei controlaţi am găsit deficienţe şi neconcordanţe, solicitările fiind mai mari decât realitatea din teren. Probabil că vor trebui să treacă 50 de ani, să se ducă toată generaţia asta şi încă una, până să învăţăm să fim cinstiţi!”. Potrivit specialiştilor de la APIA, doar 70% din numărul total de ovine care au fost înscrise în cererile de subvenţie se regăseau şi în realitate, restul de 30% fiind inventate. Minciuna oierilor nu s-a limitat însă doar la atât. Alături de cei 98 de fermieri selectaţi în eşantion anul acesta, au mai fost controlaţi şi alţi 59, care au fost găsiţi cu nereguli anii trecuţi.
Astfel s-a descoperit că au fost declarate şi în 2011 oi care nu s-au regăsit în „turmă” nici în 2010 sau 2009. Sau oi care au existat în anii trecuţi, dar nu mai există acum, fiindcă, între timp, au fost vândute sau sacrificate. Identificarea a fost posibilă  pentru că în cererea de subvenţie trebuie trecut, în afară de numărul de animale, şi fiecare număr de identificare al acestuia, după crotaliul purtat de animal.

Penalităţi proporţionale cu minciuna

Oierii care au fost găsiţi în neregulă vor fi penalizaţi în funcţie de mărimea minciunii. „Penalităţile cresc în funcţie de cât de mult s-au întins cu minciuna. Acestea se scad din subvenţia pe  care o au de luat. În cazul unora, au de dat mai mult decât au de luat subvenţie, penalităţile devenind, astfel, multianuale”, ne-a mai declarat directorul APIA.
Conform Ordonanţei de Guvern, penalităţile vor fi între 5 şi 20% din prima totală sau chiar excludere de la plată pentru anul în care se face solicitarea primei pe cap de animal, dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale real este mai mare de 50%. Anul acesta, valoarea subvenţiei se ridică la aproximativ 10 euro pe animal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.