Dorin Mărăşoiu punctează mai multe inadvertenţe ale noului Cod Silvic

Domnule Mărăşoiu, în calitatea dvs. de administrator şi şef de ocol silvic privat, cum vi se pare noul Cod Silvic, prevăzut să apară pentru 2013?
La ora actuală sunt foarte multe zvonuri legate de prevederile proiectului de Cod Silvic, iar acest lucru denotă lipsa de comunicare şi de dezbatere publică a întregului cod. Se aude că se merge, în principal, pe ideea de a nu se mai vinde masă lemnoasă pe picior, ci numai la drum auto, invocându-se că, prin această prevedere, se vor reduce posibilităţile de tăieri ilegale.

Dar despre această prevedere nu se ştie dacă se va aplica şi la proprietatea privată sau numai la stat. Nu se înţelege cum se va aplica la micii proprietari: cine le va face prestarea de servicii? Pe lângă asta, nu se specifică nici mărimea loturilor de masă lemnoasă scoasă la licitaţie. Sunt lucruri care nu sunt clar dezbătute şi există temeri că o astfel de prevedere ar duce la o dispariţie în masă a firmelor româneşti şi ar avantaja firmele străine. Eu chiar am înaintat un memoriu pentru amendamente la noul Cod Silvic, memoriu trimis pe adresa de e-mail de pe site-ul Ministerului, dar nu am primit nici măcar un semn că memoriul meu a ajuns la destinaţie!

Ce alte prevederi ar mai fi sub semnul întrebării?
Se anunţă că se vor mări amenzile pentru tăieri ilegale. De 23 de ani, la toate modificările aduse Codului Silvic s-a mărit cuantumul amenzilor, însă acum putem constata că fenomenul tăierilor ilegale nu a fost diminuat, deci măsura nu a dat rezultate. Eu cred că, având în vedere procentul de proprietate privată de fond forestier, noul Cod Silvic ar trebui modificat esenţial. Şi cred că ar fi trebuit să se pună accent pe efectul tăierilor ilegale, în sensul că trebuie mărite sancţiunile pe reîmpădurirea suprafeţelor defrişate. Cineva ar putea spune că există astfel de prevederi, iar eu pot să-i răspund că acele prevederi nu au avut finalizare, pentru că eu nu cred că s-a reîmpădurit un hectar de pădure în România.

Noul Cod Silvic va afecta şi personalul silvic?

Se discută foarte mult de către Minister despre revenirea la autorizarea personalului silvic. Nu cred că mai există într-un alt domeniu o astfel de prevedere, iar asta presupune că nu mai există încredere în diplomele eliberate de licee, facultăţi… Nu se spune că prin această autorizare există riscul creşterii controlului politic, în condiţiile în care se ştie că, în acest sistem, pârghiile politice sunt excesive. Să nu uităm că, până acum un an şi jumătate, personalul silvic de stat acţiona pe culoarea portocalie, iar acum rămâne de văzut pe ce culoare a trecut. Dar referitor la acest subiect este mult de discutat, motiv pentru care aş vrea să detaliem mai multe cu altă ocazie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.