Doi argeşeni, în conducerea Statului Major General

GENERALI DE TOP La ora actuală, doi dintre cei mai importanţi trei oameni din Statul Major General al Armatei Române sunt din Argeş.

Este vorba despre general-locotenenţii Dan Ghica-Radu din Topoloveni şi Valeriu Nicuţ din Domneşti. Născut pe 13 septembrie 1955 la Topoloveni, general-locotenentul Dan Ghica-Radu este locţiitor al şefului Statului Major General din ianuarie 2011 şi are mari şanse – având în vedere experienţa sa foarte bogată – ca în 2015, când i se termină actualul mandat, să devină şef al Statului Major General, practic militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.

Înainte de a avansa până la acest nivel, Dan Ghica-Radu a mai deţinut mai multe funcţii de prim rang. În perioada martie 2009 – ianuarie 2011 a fost şeful Statului Major al Forţelor Terestre. Între aprilie 2006 şi noiembrie 2007 a fost comandantul Comandamentului Forţelor Terestre, iar între noiembrie 2006 şi iunie 2007 a deţinut funcţia de locţiitor al şefului Statului Major şi şef al operaţiilor coaliţiei în Comandamentul Forţei Multinaţionale din Irak (MNF-I). Doctor în ştiinţe militare şi informaţii, general-locotenentul Dan Ghica-Radu se bucură de aprecieri şi la nivel internaţional, având foarte bune relaţii de colaborare cu înalţi oficiali militari internaţionali, în frunte cu adjunctul Şefului Statului Major american, generalul  James E. Cartwright, cu care s-a întâlnit de altfel şi la Pentagon, în iunie 2011. În august, Dan Ghica-Radu va împlini 35 de ani de când activează în Armata Română. Vorbitor de engleză, turcă şi rusă, Dan Ghica-Radu a primit de-a lungul anilor numeroase distincţii majore, inclusiv Ordinul naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler şi Legiunea de merit a SUA.

 

General-locotenentul Valeriu Nicuţ a lucrat şi la Cartierul General al NATO

Şi celălalt argeşean din conducerea Statului Major, general-locotenentul Valeriu Nicuţ (născut pe 17 noiembrie 1955 la Domneşti) a avut până acum o carieră la nivel înalt. Este locţiitor al Şefului Statului Major General pentru operaţii şi instrucţie din 30 martie 2009, înainte de această funcţie fiind şi director adjunct pentru conducere operaţională în Statul Major General. Între iunie 2006 şi februarie 2009, Valeriu Nicuţ a fost reprezentant militar al Statului Major General la Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, Mons, Belgia. Între iunie 2001 şi martie 2004 a deţinut o funcţie importantă în cadrul Alianţiei nord-atlantice, fiind şeful secţiei Parteneriat din Divizia Cooperare şi Securitate Regională din cadrul Statului Major Militar Internaţional la Cartierul General al NATO de la Bruxelles. Ca şi colegul său Dan Ghica-Radu, general-locotenentul Valeriu Nicuţ lucrează în Armată tot din 1977. Este doctor în ştiinţe militare şi a fost decorat cu numeroase distincţii, dintre care amintim Ordinul „Virtutea Militară“ în grad de Cavaler, Ordinul naţional „Pentru Merit“ în grad de Cavaler şi Ordinul naţional „Pentru Merit“ în grad de Ofiţer.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.