Dogarii, cei care cunosc tehnica specială a construirii unui butoi, sunt din ce în ce mai puţini la noi ţară, însă în judeţul nostru tradiţia s-a păstrat, iar una din comunele recunoscute pentru acest meşteşug la rang de artă este Coşeştiul.

Şi bineînţeles, cum vremurile s-au modernizat, iar tehnologia a avansat, cei mai buni şi pricepuţi vând şi primesc comenzi mai nou, pe site-urile de profil de pe Internet.

Dogar din tată în fiu, Nicu Nicolescu este printre cei mai cunoscuţi butnari din Argeş – şi unul dintre cei mai moderni, putem spune deoarece profită din plin de beneficiile Internetului, postând zilnic anunţuri, iar jumătate dintre clienţii acestuia vin din mediul online. „Circa 50% din vânzări le facem din anunţurile de pe internet. Italienii şi nemţii se respectă şi îşi şi permit să ţină vinul la învechit în butoaie de lemn. La noi însă se folosesc butoaie din plastic, un lucru nu tocmai benefic pentru vin şi tocmai de aceea este greu să prinzi o comandă de la un producător român mai măricel”, a declarat Nicu Nicolescu.

Dogarul argeşean produce butoaie din lemn în satul Jupâneşti, din comuna Coşeşti cu o capacitate de la 2 la 1.000 de litri, pe care le livrează cu garanţie, prin firme de curierat rapid. Însă vânzările au scăzut destul de mult în ultima perioadă, argeşeanul ajungând să vândă aproximativ 100 de butoaie pe an. Pentru a compensa scăderea vânzării de butoaie, dogarul argeşean produce şi mobilier rustic: mese, scaune sau dulapuri, pe care le vinde pensiunilor agroturistice sau restaurantelor cu specific românesc.

„Vindem pe marginea drumului, pentru că taxele de acces în pieţe sunt mari. În una din pieţele din Bucureşti, închirierea unei mese este 1.000 de euro pe lună, deci destul de scump. Ca să faci bani trebuie să mergi să cauţi clienţi, dar eu trebuie să lucrez, pentru că în atelier suntem numai trei oameni. Ca să poţi vinde într-un lanţ de magazine cu mobilă, trebuie să poţi livra cantităţi mari, constant, iar eu nu pot. Nici nu prea poţi să te asociezi, ca să intri în reţelele acestea, deoarece nu ştii sigur dacă asociatul livrează marfa la standardul de calitate impus şi te faci de râs”, a precizat dogarul argeşean, care preferă să-şi vândă marfa mai mult cu ajutorul Internetului, unde sute de mii de oameni pot afla despre calitatea excepţională a produselor sale din lemn.

Comments

comments