Într-o lume a perfecţiunii, multe persoane îşi doresc dinţii albi, drepţi, un zâmbet frumos care, de altfel, exprimă şi sănătatea dentară. Unele persoane au noroc în ceea ce priveşte aşezarea dinţilor în cavitatea bucală precum şi armonia oaselor maxilare ca suport al acestora, iar muşcătura este una corectă din punct de vedere ortodontic. Să vorbim despre cei ce au anumite imperfecţiuni, date de o aşezare necorespunzătoare a dinţilor prin spaţiere sau înghesuire sau de neconcordanţă dintre maxilar şi mandibulă, din cauza creşterii insuficiente ori a formei acestora. Un aparat dentar poate părea incomod, dar în momentul în care tratamentul este finalizat, dinţii vor fi perfect aliniaţi.
Aparatul dentar este format din nişte brackeţi, amplasaţi pe suprafaţa vestibulară, ce pot fi de metal (mai puţin estetică, dar cea mai rapidă modalitate de îndreptare, datorită frecării mai mici între componentele aparatului) sau de ceramică (foarte estetici, de culoarea dinţilor). Aceste aparate dentare se pot monta în cabinetul stomatologic de către un medic stomatolog care are competenţă în ortodonţie. Diagnosticarea şi montarea acestuia, cât şi tratamentele post montării se vor face tot de către medicul ortodont. Prin mijlocul acestor brackeţi trece un arc metalic fixat prin intermediul unor ligaturi. În ultima perioadă, au apărut şi aparate dentare amplasate pe suprafaţa palatinală şi linguală a dinţilor, pentru a ascunde practic purtarea aparatului, această tehnică fiind mai scumpă datorită complexităţii şi a materialelor implicate, însă rezultatele apar mai greu, prin urmare metoda se adresează mai ales adulţilor cu o viaţă socială şi profesională intensă.
Aparatele dentare funcţionează cel mai bine în copilărie datorită creşterii oaselor maxilare ele fiind mai bine tolerate în această perioadă, dar modalitatea de funcţionare a deplasării dinţilor pe arcadă prin resorbţie şi apoziţie osoasă îl face la fel de eficient şi în perioada adultă, deci nu este un lucru rău ca aparatele dentare să fie montate sau purtate şi în perioada adolescenţei sau a maturităţii.
Este adevărat, ca adult, dar şi în cazul copiilor, în momentul montării aparatului dentar se schimbă rutina igienizării. Astfel, celor două periaje obligatorii de dimineaţă şi seară şi clătirii cu apă de gură, se adaugă şi periajul după fiecare masă, cu periuţe normale, dar şi mijloace suplimentare de igienizare, cum ar fi periajul cu periuţele interdentale, pentru o curăţare fără efort a zonelor greu accesibile şi folosirea duşului bucal.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI