Apa de gură este un lichid concentrat (aromat sau nu) şi este folosită pentru clătirea gurii după curăţarea dinţilor (periaj şi utilizarea aţei dentare). Apa de gură previne apariţia cariilor, protejează cavitatea bucală şi consolidează smalţul dinţilor. în plus, oferă o respiraţie plăcută. Avantajul apei de gură în comparaţie cu periuţa de dinţi este că poate ajunge în unele locuri ale gurii acolo unde periuţa nu ajunge.

Beneficiile apei de gură

La ora actuală există numeroase ape de gură, la preţuri diverse. Fiecare tip de apă de gură îndeplineşte cerinţe variate: unele îmbunătăţesc respiraţia, altele „luptă” cu bacteriile, iar unele stopează „construcţia” plăcii bacteriene sau a sângerării gingiilor.

Există trei tipuri de apă de gură:

a. Primul grup este numit apa de gură cosmetică şi are rolul de a combate respiraţia urât mirositoare.
b. A doua categorie de apă de gură este cea antiseptică. Apa de gură antiseptică combate placa şi protejează dinţii împotriva cariilor. Cercetările efectuate arată că apa de gură antiseptică reduce placa bacteriană până la 25%, dar aceasta nu trebuie să înlocuiască periajul şi aţa dentară.
c. Apa de gură cu fluorură este destinată persoanelor cu nevoi speciale (sensibilitate şi carii). Fluorura (de care avem nevoie) se află în apa şi în pasta de dinţi cu fluor.
Înainte de a alege o apă de gură trebuie să depistaţi cu exactitate nevoile. În plus, consultaţi medicul stomatolog. De asemenea, trebuie să ştiţi că foarte multe ape de gură conţin alcool. Un lucru controversat, mai ales că unele cercetări au evidenţiat că alcoolul din apa de gură contribuie la provocarea cancerului oral. Multe ape de gură conţin mai mult de 25% alcool.

Ce conţine o apă de gură?
Cu toate că fiecare apă de gură este diferită în ceea ce priveşte conţinutul, există câteva elemente comune. Acestea sunt:
a. Apa – este esenţială pentru a fluidifica celelalte ingrediente.
b. Alcoolul – apa de gură este fabricată după reglementări strice. Alcoolul este un ingredient important în apa de gură, acesta ajută la eliminarea bacteriilor din gură.
c. Aromele – nu se doreşte să aveţi un gust neplăcut în gură atunci când folosiţi apa de gură, de aceea producătorii au introdus puţine arome.
d. Culoare – la fel ca şi gustul, şi prezenţa vizuală este importantă.
e. Conservanţii – au rolul de a menţine apa de gură bună. În caz contrar, se vor dezvolta bacteriile şi alţi microbi.
f. Fluor – este un alt ingredient tot mai prezent în apele de gură. Acest element combate acizii, care sunt cauza degradării dinţilor.
g. Apele de gură antiseptice pot să conţină clorhexidină şi sunt recomandate pentru respiraţie neplăcută, afecţiuni gingivale şi infecţii bucale. În plus, sunt benefice pentru persoanele care au efectuat o extracţie.
Este recomandat a nu se folosi regulat apa de gură antiseptică, deoarece poate decolora dinţii. Copiii până la vârsta de şapte ani nu vor folosi apele de gură care conţin fluor.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI