Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Pandelică, a participat la Bruxelles, în data de 21 noiembrie, la reuniunea miniştrilor europeni ai comerţului.
Agenda reuniunii a inclus subiecte de actualitate în preocupările Consiliului, precum dezbateri legislative referitoare la două propuneri de Regulament ale Parlamentului European şi ale Consiliului privind modernizarea instrumentelor de apărare comercială, precum şi la instrumentul internaţional privind achiziţiile publice, stadiul negocierilor privind Runda de Dezvoltare de la Doha din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, adoptarea Concluziilor Consiliului privind Comerţul şi Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii UE – SUA (TTIP) şi stadiul negocierilor pentru încheierea unor acorduri de comerţ liber cu Japonia şi Vietnam.
În context, discuţiile din cadrul reuniunii s-au desfăşurat sub auspiciile principiilor de creştere economică şi creării de noi locuri de muncă în cadrul Uniunii Europene, politica comercială comună fiind în convergenţă cu celelalte politici economice sectoriale, unul dintre principalele motoare de creştere economică.
Discuţiile au confirmat rolul de motor al comerţului exterior în creşterea economică prin contribuţia sa la crearea de locuri de muncă, stimularea schimburilor comerciale fiind una dintre puţinele modalităţi de creştere economică care nu recurge la programe şi finanţare publică.
Preşedinţia italiană a Consiliului UE, având în vedere schimbările ce au avut loc în această toamnă la nivelul instituţiilor europene, a avut ca invitat în cadrul CAE – Comerţ pe Înaltul Reprezentat al Uniunii pe probleme de afaceri externe şi politica de securitate, Vicepreşedinte al Comisiei Europene doamna Federica Mogherini. Comisia Europeană a fost reprezentată de noul Comisar pentru Comerţ doamna Cecilia Malmstrom.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI