În singura carte scrisă despre Elena Chiriţă, găsim povestea acestei fete care, pur şi simplu, a vrut o lume mai bună. Generalul maior în rezervă Alexandru Petrescu, în lucrarea „Detaşamentul Păuliş”, evocă luptele date de acest detaşament al armatei române în perioada 14-20 septembrie 1944. „Dintre sutele de eroi ai acelor lupte, m-a impresionat într-un mod cu totul deosebit prezenţa unei tinere voluntare, pe nume Elena Chiriţă. O fată, cu arma în mână, în primele rânduri ale luptătorilor”. Autorul cărţii se afla la comanda Detaşamentului şi a cunoscut-o pe Elena Chiriţă, atunci când aceasta a primit botezul focului şi atunci când aceasta şi-a trăit ultimele pâlpâiri de viaţă. Născută în satul Suseni, comuna Bogaţi, judeţul Argeş, la 30 noiembrie 1917, Elena Chiriţă s-a angajat, în 1941, la Spitalul Militar din Târgovişte, ca femeie de serviciu.
Elena Chiriţă a primit botezul focului alături de Regimentul 96 Infanterie, la Păuliş, în septembrie 1944. „Această fată a fost un adevărat fenomen, spuneau adeseori soldaţii care au cunoscut-o. Încă nu s-a născut glonţul care să mă lovească”, spunea ea adeseori. Elena Chiriţă nu era doar sanitară, dar lupta alături de colegii de front. În luptele de la Budapesta, în prima zi a anului 1945, Elena Chiriţă este grav rănită de o grenadă care explodează la câţiva paşi de ea. Îşi pierde ambele picioare şi este trimisă în ţară. Mai trăieşte până pe 8 martie 1945. Este mai apoi înmormântată în cimitirul eroilor, lângă ceilalţi eroi din Detaşamentul Păuliş.
În Suseni încă mai există casa unde Elena s-a născut şi a copilărit. Aici încă trăiesc câteva rude de-ale ei, descendenţi din partea unuia dintre fraţi. Acolo stă acum Ion Chiriţă, de 65 de ani, nepotul după frate al Elenei. „Aici s-a născut mătuşa mea. Noi nu am cunoscut-o, dar casa este cea unde s-a născut, dar renovată”, spune acesta. Omul îşi duce greutăţile fără ca vreodată cineva să-i întindă o mână de ajutor. „Au venit demult şi au filmat aici pentru un film cu ea, dar de atunci nu ne-a mai întrebat nimeni, nimic. De autor nici nu încape vorbă”, spune Ion Chiriţă. Omul are doi băieţi, iar el şi soţia lui trăiesc în casa şi curtea unde s-a născut Ioana D’Arc a Argeşului. În Piteşti există şi o străduţă care poartă numele eroinei, însă numele este dat de mult timp, în anii imediat de după război.
În memoria ei, autorităţile locale din Bogaţi au organizat un simpozion: „Au venit veterani de război şi din alte judeţe, i-am premiat pe cei care încă mai trăiesc în Bogaţi şi am încercat să readucem în memoria oamenilor figura eroinei noastre, Elena Chiriţă”, spune primarul comunei Bogaţi, Ion Gârleanu.