În singura carte scrisă despre Elena Chiriţă, găsim povestea acestei fete care, pur şi simplu, a vrut o lume mai bună. Generalul maior în rezervă Alexandru Petrescu, în lucrarea „Detaşamentul Păuliş”, evocă luptele date de acest detaşament al armatei române în perioada 14-20 septembrie 1944. „Dintre sutele de eroi ai acelor lupte, m-a impresionat într-un mod cu totul deosebit prezenţa unei tinere voluntare, pe nume Elena Chiriţă. O fată, cu arma în mână, în primele rânduri ale luptătorilor”. Autorul cărţii se afla la comanda Detaşamentului şi a cunoscut-o pe Elena Chiriţă, atunci când aceasta a primit botezul focului şi atunci când aceasta şi-a trăit ultimele pâlpâiri de viaţă. Născută în satul Suseni, comuna Bogaţi, judeţul Argeş, la 30 noiembrie 1917, Elena Chiriţă s-a angajat, în 1941, la Spitalul Militar din Târgovişte, ca femeie de serviciu.

Elena Chiriţă a primit botezul focului alături de Regimentul 96 Infanterie, la Păuliş, în septembrie 1944. „Această fată a fost un adevărat fenomen, spuneau adeseori soldaţii care au cunoscut-o. Încă nu s-a născut glonţul care să mă lovească”, spunea ea adeseori. Elena Chiriţă nu era doar sanitară, dar lupta alături de colegii de front. În luptele de la Budapesta, în prima zi a anului 1945, Elena Chiriţă este grav rănită de o grenadă care explodează la câţiva paşi de ea. Îşi pierde ambele picioare şi este trimisă în ţară. Mai trăieşte până pe 8 martie 1945. Este mai apoi înmormântată în cimitirul eroilor, lângă ceilalţi eroi din Detaşamentul Păuliş.

În Suseni încă mai există casa unde Elena s-a născut şi a copilărit. Aici încă trăiesc câteva rude de-ale ei, descendenţi din partea unuia dintre fraţi. Acolo stă acum Ion Chiriţă, de 65 de ani, nepotul după frate al Elenei. „Aici s-a născut mătuşa mea. Noi nu am cunoscut-o, dar casa este cea unde s-a născut, dar renovată”, spune acesta. Omul îşi duce greutăţile fără ca vreodată cineva să-i întindă o mână de ajutor. „Au venit demult şi au filmat aici pentru un film cu ea, dar de atunci nu ne-a mai întrebat nimeni, nimic. De autor nici nu încape vorbă”, spune Ion Chiriţă. Omul are doi băieţi, iar el şi soţia lui trăiesc în casa şi curtea unde s-a născut Ioana D’Arc a Argeşului. În Piteşti există şi o străduţă care poartă numele eroinei, însă numele este dat de mult timp, în anii imediat de după război.

În memoria ei, autorităţile locale din Bogaţi au organizat un simpozion: „Au venit veterani de război şi din alte judeţe, i-am premiat pe cei care încă mai trăiesc în Bogaţi şi am încercat să readucem în memoria oamenilor figura eroinei noastre, Elena Chiriţă”, spune primarul comunei Bogaţi, Ion Gârleanu.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI