Statisticile sunt instrumente care, dacă sunt elaborate de instituţii fără alt interes decât reliefarea realităţii, relevă lucruri foarte interesante. De exemplu, un studiu statistic spune că românii şi bulgarii se situează pe ultimele două locuri din Comunitatea Europeană în ce priveşte procentul gospodăriilor racordate la apă curentă şi canalizare. Mai exact, aproximativ jumătate din locuitorii ţării nu beneficiază de această facilitate elementară, în Europa secolului XXI.
În ciuda faptului că de la nivel central se tot promite şi, uneori, chiar se şi alocă ceva bani pentru construirea unor astfel de reţele, rămânerea în urmă faţă de ţările civilizate este încă foarte, foarte mare.
Evident, cea mai mare problemă este lipsa reţelelor de apă potabilă. Direcţia de Sănătate Publică Argeş este şi ea obligată să raporteze anual Uniunii Europene situaţia alimentării cu apă a populaţiei judeţului: reţea publică, fântâni publice sau puţuri proprii. Astfel, în Argeş doar 68,75% din populaţie se aprovizionează cu apă din racord public, în timp ce restul de 31,25% este obligată să folosească alte surse. O privire fugară peste statistică şi procente e suficientă pentru a remarca faptul că, de la an la an, schimbările sunt infime, aproape insesizabile! Procentul respectiv este identic cu cel din 2012!

Comune fără un metru de conductă de apă potabilă

Repartiţia respectivelor procente nu este însă, egală, existând, potrivit datelor făcute publice de DSP, comune care şi-au racordat 100% locuitorii la apă curentă şi, la fel de bine, există localităţi care nu au nici măcar un metru de conductă de apă funcţională. În Argeş avem şase comune fruntaşe, care sunt trecute de DSP, în respectivul raport, ca fiind racordate la reţeaua publică de alimentare cu apă în proporţie de 100%: Mozăceni, Ciofrângeni, Dragoslavele, Lereşti şi Schitu Goleşti. O menţiune pentru Recea, unde DSP scrie că populaţia comunei este racordată la reţea în proporţie de 103%! Mai sunt pe drumul cel bun Albota – 99%, Budeasa – 83%, Căteasca – 94%, Lunca Corbului – 96%, Leordeni – 95%, Stâlpeni – 91%, Slobozia – 93%, Suseni – 92%, Poienarii de Argeş – 99%, Berevoieşti – 96 %, Bughea de Sus – 94% sau Rucăr – 97%, Albeştii de Argeş – 90%, Rociu – 85%, Corbeni – 84%, Valea Mare Pravăţ – 84%.
La polul opus sunt trecute comunele Beleţi Negreşti, Cocu, Ţiţeşti, Mioarele, Albeştii de Muscel şi Vlădeşti. Aici procentul din populaţie racordat la apă curentă este de 0%! Probabil că în acest capitol mai sunt câteva, însă o parte dintre unităţile teritoriale nu au binevoit să raporteze situaţia reală DSP-ului.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI