Dependenţa de jocuri de noroc este o tulburare de control a impulsului.

Pe langa dependentele de care am tot auzit, de bautura, de tigari, de droguri sau chiar si de mancare sau sex, exista si unele mai rare si mult mai costisitoare, cum este gamblingul, dependenta de jocurile de noroc.
Dintre cei care sufera de aceasta tulburare psihica, unii privesc jocul ca pe o scapare de alte probleme sau ca pe o eliberare de o dispozitie afectiva negativa, cum ar fi sentimentul de culpabilitate, anxietate sau depresie. Altii au ca principale motivatii inconstiente, dorinta de a demonstra celorlalti ca sunt persoane demne de respect, dorinta de a obtine aprobarea si acceptarea celor din jur, nevoia de a-si reduce plictiseala, nevoia de a ameliora stari emotionale negative, ne-au explicat specialistii care le vin in ajutor dependentilor de jocuri de noroc din tara noastra.

Acestea sunt o parte din simptomele dependentei de jocuri de noroc:
– Preocuparea cu jocurile de noroc si obsesia urmatorului castig;
– Incercari esuate de a opri jocul;
– Parierea unor sume de bani din ce in ce mai mari si asumarea de riscuri tot mai mari, in vederea castigului;
– Conflictul – pariurile incep sa intre in conflict cu relatiile personale si profesionale;
– Goana dupa recastigarea pierderilor suferite: unii pariori pretind ca incearca doar sa recastige banii pierduti si ca se vor opri dupa aceea;
– Simptome de „sevraj” – stari de spirit schimbatoare, anxietate, iritabilitate atunci cand persoana se afla in imposibilitatea de a juca.

Sunt tot mai multi tineri care se apuca sa joace la aparate sau in cazinouri in speranta ca o sa se imbogatesca asa dintr-o data. Însă, aceste aparate sunt facute sa dea doar o mica parte din incasari, restul revenind celor care detin aparatele, dar cum unii oameni nu au o pregatire mentala buna (si nici vointa necesara de a se abtine) se lasa furati de gandul ca acum este momentul sa joace si sa se imbogateasca. Foarte multe persoane cu care am stat de vorba si care au avut o experienta in acest sens mi-au spus ca este foarte greu sa te lasi de aceste jocuri, deoarece ele creaza dependenta si mereu iti dau senzatia ca o sa castigi daca joci mai mult si mai mult. Tinerii care sunt dependenti de aceste jocuri sunt intr-un numar foarte mare la nivel mondial, ei se inchid in ei insisi, nu mai au contact cu lumea exterioara,devin foarte irascibili  si fac orice ca sa aiba bani sa poata sa joace la aparate. Au impresia ca nimeni nu poate sa-i inteleaga, ca nu vrea nimeni sa fie alaturi de ei, astfel necerand ajutorul celor din jur sau neascultand sfaturile acestora. Ei fac aproape orice: fura de la parinti sau de unde pot, vand lucruri din casa, se imprumuta numai pentru a putea juca. Dependenta lor este una ce doare si macina psihic persoana in cauza sau familiile acestora , costa si o ruineaza financiar ducandu-o la o adevarata trauma psiho-sociala.

Hair-stylist – Valentin Sandu

Comments

comments