Deţinuţii de la Colibaşi, trataţi regeşte faţă de bolnavii din spitale

DINCOLO DE GRATII În timp ce în spitalele de stat, pacienţii sunt obligaţi să îşi cumpere medicamentele, deţinuţii primesc gratis totul. Săptămâna trecută, la Penitenciarul Spital Colibaşi s-a făcut bilanţul pe 2011. Dincolo de acţiunile de modernizare şi îmbunătăţire a condiţiilor de încarcerare, bilanţul relevă şi un alt aspect, destul de interesant: persoanele ajunse în închisoare în urma unor fapte antisociale sunt cu mult mai bine tratate medical decât oamenii care nu au probleme cu legea.

Astfel, cei încarceraţi au beneficiat de îngrijiri medicale pe care, în lumea liberă, puţini cetăţeni obişnuiţi şi le permit: de la tratamente stomatologice complete la ecografii şi cure pentru afecţiuni diverse, dar şi de o medicaţie completă, lucru greu de realizat în afara gratiilor. Mai mult, în timp ce în spitalele de stat, pacienţii sunt obligaţi să îşi cumpere de la medicamente la feşe, deţinuţii primesc gratis, în timp util şi fără niciun fel de restricţie, absolut tot. Statistic, activitatea medicală a Penitenciarului Spital Colibaşi desfăşurată în anul 2011 se prezintă în cifre  impresionante: totalul consultaţiilor a ajuns la 25.417, dintre care Medicină internă – 7.674, Boli cronice – 8.306, Dermato-venerologie – 2.375, Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice – 492 şi  Psihiatrie cronici – 6.570.
Deţinuţii din Penitenciarul Spital Colibaşi au beneficiat de 448.385 de tratamente pentru diverse afecţiuni, iar Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală a desfăşurat un număr de 1.679 de investigaţii radiologice şi 702 ecografii, cărora li se adaugă 141 de investigaţii radiologice şi 32 de ecografii, realizate în ambulatoriul de specialitate. În cabinetul de Medicină dentară au fost efectuate  un număr de 441 de consultaţii din care 416 consultaţii  pentru persoanele private de libertate şi 25 de consultaţii pentru cadre. În plus, anul trecut, Penitenciarul Spital a derulat o serie de programe tot în scopul îmbunătăţirii condiţiilor pentru deţinuţi, inclusiv încheierea de contracte cu Spitalul Judeţean şi Spitalul Militar pentru aducerea, atunci când starea medicală a unui deţinut o impune, a unor medici care lipsesc din sistemul medical de la Penitenciarul Colibaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.