Chiar dacă sunt privaţi de libertate, nimic nu-i împiedică pe deţinuţii din Penitenciarul Colibaşi să îşi completeze studiile cu o facultate sau chiar să urmeze o a doua. Faptul că respectivul student se află în regim de detenţie nu-i îngrădeşte acestuia dreptul de a aspira către o facultate de stat sau privată şi asta deoarece cheltuielile pentru studii sunt suportate de el, în totalitate, sau de familia acestuia. Însă deţinutul are obligaţia ca pentru deplasările făcute la facultate, să achite şi către penitenciar contravaloarea benzinei aferente transportului şi serviciile de escortă care sunt obligatorii în aceste situaţii, gardienii stând lângă el şi în timpul examenelor.
Conform informaţiilor furnizate de Raluca Dinişor, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Colibaşi, la acest moment printre deţinuţii existenţi nu se mai află niciun student: „Pentru anul de învăţământ 2013-2014 nu vă pot spune dacă s-a înscris cineva, deoarece ei ne anunţă că sunt studenţi doar atunci când au nevoie să meargă la examene. Aşa că este posibil să se fi înscris, dar noi o să aflăm undeva prin ianuarie, când va începe sesiunea”. Totuşi, din anul 2010 şi până la acest moment, au existat patru persoane care au absolvit facultatea, în regim de detenţie. Doi au fost studenţi la Universitatea din Piteşti, absolvind Dreptul şi Ştiinţe Economice. Cel de-al treilea  a terminat Jurnalism şi Comunicare la Universitatea „Spiru Haret”, iar al patrulea s-a specializat în Finanţe – Bănci la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”. La acest moment, cu toţii au fost puşi în libertate, iar cel care a terminat Facultatea de Drept apucase să îşi depună documentele necesare pentru a urma un doctorat, chiar cu puţin timp înainte să iasă din penitenciar.
Pe lângă cei patru, a fost şi o deţinută care în timpul pedepsei a urmat studiile Facultăţii de Limbi Străine din cadrul Universităţii din Piteşti. A urmat însă doar un an deoarece, ulterior a fost pusă în libertate.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI