În 2011, Penitenciarul Colibaşi a încasat în jur de 878 de milioane de lei vechi din munca deţinuţilor. Din aceste sume, 40% le revin deţinuţilor, iar 60% este câştigul statului. În plus, deţinuţii obţin şi o reducere a timpului de stat în închisoare. Deşi sunt încarceraţi pentru fapte antisociale, deţinuţii au dreptul de a munci, câştigând atât financiar, cât şi zile recompensă, care se scad din pedeapsa pe care o au de executat. Cetăţenii privaţi de libertate sunt, la această oră, cea mai ieftină forţă de muncă de pe piaţă, pentru că angajatorul nu plăteşte pentru ei asigurări sociale, motiv pentru care sunt foarte căutaţi pentru munci necalificate.
Relaţia cu angajatorii este intermediată de Penitenciar, care închiriază, legal, deţinuţii. Aşa se face că, în 2011, Penitenciarul Colibaşi şi-a dublat veniturile obţinute din prestări servicii pentru utilizarea şi închirierea de forţă de muncă. Acestea s-au ridicat la 87.875 lei, în timp ce, în 2010, au fost în cuantum de 34.516 lei. „Anul trecut, din efectivul mediu anual de 713 persoane private de libertate, au fost folosite la muncă 145. În general, firmele beneficiare au solicitat servicii de muncă necalificată. Am avut deţinuţi care au muncit la descărcat şi încărcat fier vechi la o firmă care se ocupa cu aşa ceva, la munci necalificate în construcţii şi chiar la strângere de recolte. În general, genul de om bun la toate. Anii trecuţi, au fost şi cereri de personal calificat, în construcţii, cum avem disponibil şi acum, dar criza economică se pare că ne-a afectat şi în acest domeniu. O altă parte a veniturilor provine de la secţia noastră de producţie bugetară, unde se confecţionează mic mobilier şi obiecte de tâmplărie din lemn. Nu producem, însă, decât la comandă. Spre exemplu, ni s-au comandat odată 50 de stupi sau paleţi de depozitare. Tot aici se mai execută obiecte artizanale din lemn sau mobilier de grădină: leagăne, mese, scaune, bănci. Alte produse ce se mai confecţionează în această secţie sunt plasele de sârmă, bolţarii sau pavelele. Din banii care se încasează, 40% revin deţinutului, care e plătit la salariul minim pe economie, iar 60% se varsă către bugetul de stat”, ne-a declarat Raluca Dinişor, purtător de cuvânt al Penitenciarului Colibaşi.      
Deţinuţii care au ieşit la muncă au dreptul să îşi folosească banii cum vor: fac cumpărături în magazinul din penitenciar, îi trimit familiei sau îi păstrează. În plus, la fiecare patru zile muncite, primesc o zi liberă, care se scade din pedeapsa ce o au de executat. Astfel la o lună muncită, ei pot să îşi reducă timpul de stat în puşcărie cu o săptămână. În anul 2011, Penitenciarul Colibaşi a încheiat un număr de 15 de contracte de folosire a forţei de muncă specială, cu 5 persoane fizice şi 10 juridice, la care se adaugă un număr de 108 „Acte adiţionale”, de prelungire a contractelor iniţiale, şi alte 3 „Contracte de voluntariat” pentru activitate non-profit,  încheiate cu Primăria Mioveni, pentru derularea unor activităţi în folosul comunităţii. Numărul de contracte a fost mai mare decât în 2010, când s-au încheiat doar 12.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI