De la sfârşitul lunii august, nicio casă nu mai poate fi construită fără angajarea unui diriginte de şantier

Conform unui proiect normativ care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni, toate persoanele care vor să-şi construiască locuinţe, inclusiv în mediul rural, vor fi nevoite să angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor.

Persoanele care nu respectă prevederea riscă să primească amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
În prezent, persoanele care vor să îşi construiască o locuinţă sau să o modifice, repare sau consolideze trebuie să aibă proiecte tehnice verificate şi să angajeze un diriginte de şantier pentru controlarea lucrărilor, însă în ceea ce priveşte mediul rural şi satele ce aparţin oraşelor, sunt exceptate de aceste reguli locuinţele cu parter şi parter plus un etaj, precum şi anexele gospodăreşti.

Însă şi această excepţie va fi eliminată, iar persoanele care construiesc case la ţară sau care fac lucrări de intervenţie la locuinţele existente vor fi obligate să angajeze diriginţi de şantier autorizaţi, chiar dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. În plus, de verificarea calităţii lucrărilor se vor ocupa şi responsabilii tehnici cu execuţia autorizaţiei, care vor fi angajaţi de către persoanele ce vor executa efectiv lucrările.

De asemenea, proiectele, execuţia lucrărilor şi a construcţiilor vor fi expertizate tehnic de către experţi tehnici atestaţi. Proiectele tehnice vor fi controlate, înainte de a fi folosite, de către verificatori atestaţi în acest sens, care vor fi neaparat alte persoane în afară de cele care au întocmit proiectele.

În cazul lucrărilor care vor fi făcute fără ca proiectele tehnice să fie verificate de specialişti atestaţi, amenzile aplicabile vor fi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Astfel, autorităţile vor veni să controleze lucrările, prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat în Construcţii. De la aceste verificări vor fi exceptate, totuşi, locuintele unifamiliale care au doar parter şi anexele gospodăresti ale persoanelor fizice, aflate în mediul rural şi în satele ce ţin de municipii şi oraşe. De asemenea, inspectorii nu vor controla nici construcţiile provizorii şi lucrările care se pot face fără a fi necesară o autorizaţie de construire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here