De la 1 mai, salariul minim pe economie creşte, de la 1.050 de lei, la 1.250 de lei. Odată cu creşterea salariilor, cresc însă şi amenzile de circulaţie. Astfel, majorarea salariului minim aduce după sine şi o creştrere cuantumului amenzilor rutiere.

Potrivit art.98 din Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc pe clase, în funcţie de numărul de puncte amendă aplicte. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, deci o creştere a acestui aduce cu sine o creştere a amenzilor.

Cele mai mici amenzi, adică cele aplicabile clasei I de sancţiuni, ca vorbitul la telefon, nesemnalizarea sau nepurtarea centurii de siguranţă ajung la 250 de lei (2+3 puncte amendă).

Cele mai mari amenzi aplicate persoanelor fizice sunt din clasa IV şi ajung la 20 de puncte-amendă, adică 2.500 de lei. În această categorie intră, de exemplu, cei care conduc o maşină a cărei Inspecţie Tehnică Periodică a expirat, cei care intră pe drumurile modernizate cu noroi pe roţi, cei care transportă copii mai mici de 12 ani pe locurile din faţă sau cei care conduc o maşină care nu are montate una dintre cele două plăcuţe de înmatriculare.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI