Dănuţ Bica, deputat PNL: ,,Simulacrul de reformă din educație lovește în performanțele școlii românești”

Declarație politică prezentată în şedinţa din 16 aprilie 2019 a Camerei Deputaţilor:

Învestirea doamnei Ecaterina Andronescu, pentru a patra oară, în funcția de Ministru al Educației Naționale a produs o profundă îngrijorare în rândul tuturor celor implicați în acest sensibil domeniu. Deopotrivă, elevi, studenți, părinți și profesori s-au temut de ceea ce domnia sa urma să decidă, amintindu-și măsurile extrem de păguboase pentru școala românească pe care le-a adoptat în mandatele anterioare, ce au avut drept principale consecințe scăderea dramatică a calității învățământului, creșterea abandonului școlar până la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, desființarea școlilor profesionale, decredibilizarea doctoratelor și, mai ales, subfinanțarea acută a sistemului de învățământ.

Nu a trebuit să treacă prea mult timp până când doamna Ministru Ecaterina Andronescu să-și reintre în rolul de ”terminator” al școlii românești și să confirme pe deplin că temerile menționate anterior au fost perfect justificate. Aproape că nu a trecut o săptămână în care să nu bage spaima în elevi, studenți, părinți și profesori prin tot felul de așa zise reforme pe care le visează noaptea și vrea să le pună în practică chiar a doua zi.

Pentru că nu a înțeles rostul creării clasei pregătitoare, doamna Ministru a anunțat că vrea să o desființeze și să o transforme în clasa I.
Pentru că la evaluările naționale se înregistrează rezultate tot mai slabe, doamna Andronescu vrea să modifice total modul de evaluare a performanțelor elevilor.

Pentru că rezultatele obținute la bacalaureat sunt cu fiecare an tot mai modeste, doamna Ministru și-a pus în cap să mutileze și acest examen național, astfel încât promovabilitatea elevilor să crească din pix și nu ca urmare a cunoștințelor acumulate în anii de liceu.

Pentru că în sistemul de învățământ lucrează astăzi peste 4500 de profesori necalificați, doamna Andronescu a fabricat o nouă ordonanță de urgență, cu puternic caracter neconstituțional, prin care concursul de titularizare a fost bulversat, iar competiția reală a fost încă odată desființată.

Stimați colegi din PSD și ALDE,

Aveți datoria să o opriți pe doamna Andronescu înainte de a distruge și ceea ce mai funcționează bine în sistemul de învățământ din România, deoarece simulacrul de reformă pe care îl experimentează subminează zi de zi performanțele elevilor, munca dascălilor și prestigiul școlii românești.

Dacă vreți să faceți ceva bun pentru sistemul de învățământ, trebuie să impuneți implementarea în regim de urgență a unui set minimal de măsuri: modernizarea școlilor fără toalete și apă curentă, tipărirea manualelor de calitate, asigurarea salariilor decente pentru cadrele didactice, acordarea unui sprijin real elevilor cu performanțe slabe, finanțarea programelor anti-abandon școlar ,,After School” şi ,,Masă diversificată în şcoli”, creșterea cuantumului burselor și majorarea numărului de locuri pentru învățământul profesional, modernizarea şi retehnologizarea școlilor profesionale, depolitizarea inspectoratelor școlare și conducerilor unităților de învățământ, acordarea pentru educație a 6% din PIB, așa cum s-au angajat partidele politice prin Pactul pentru educație în urmă cu 12 ani. Obligați Guvernul să realizeze toate aceste lucruri dacă vreți să demonstrați că vă pasă de educație, adică de viitorul acestei țări!”.

Comments

comments