DE LA CAŞCAVALUL DE RUCĂR, LA APA DE EVIAN Povestea fotbalistului Dan Nistor este una impresionantă. Dintr-un paznic de noapte la un hotel din Rucăr a ajuns să joace într-un campionat cu staruri precum Ibrahimovici şi Ramadel Falcao. În 2007, Dan Nistor lucra în ture de noapte ca paznic la un hotel din Rucăr, iar fotbalul însemna pentru el doar câte un meci la final de săptămână, câteodată venind chiar de la serviciu. Juca la AS Rucăr, în divizia judeţeană. În acelaşi an, a fost vândut la Internaţional Curtea de Argeş, Benone Lazăr plătind pe el… 7 mingi de fotbal. Când Benone a cedat echipa şi a vândut 17 jucători Pandurilor de la Târgu Jiu contra 2 milioane de euro, Dan Nistor a fost singurul jucător refuzat de antrenorul Ionuţ Badea. La rugăminţile lui Benone Lazăr, Nistor a fost şi el acceptat la Pandurii, dar nu a fost inclus în preţ, ci oferit drept „bonus”, asta ca să nu rămână pe dinafară. Acum Dan Nistor a ajuns la echipa de prima ligă franceză FC Evian, care a oferit pe el aproape 1 milion de euro celor de la Pandurii Târgu Jiu.

„Am început fotbalul destul de târziu, la 17 ani. Eram paznic la un hotel din Rucar, iar sâmbăta jucam pentru AS Rucăr. În 2007, echipa mea a disputat o finală de Cupa României, faza pe judeţ, cu FC Argeş, meci disputat în Trivale. Am evoluat bine, am obţinut şi un penalty, am dat şi gol, iar atunci m-a văzut domnul Benone Lazăr, patronul de la Internaţional, care m-a cumpărat de la Rucăr contra 7 mingi de fotbal”, îşi aminteşte Nistor momentul care i-a schimbat viaţa. Dan Nistor îşi datorează însă mare parte din evoluţie lui Petre Grigoraş, cel care i-a succedat lui Badea la cârma echipei Pandurii. Acesta i-a văzut potenţialul şi a reuşit să îl transforme, în numai un an şi jumătate, în unul dintre cei mai buni mijlocaşi din campionatul românesc, dorit chiar de Steaua lui Becali. La începutul anului însă, Nistor şi-a „permis” să îl refuze pe latifundiar numai pentru felul în care a fost tratat şi a preferat să aştepte o ofertă „demnă”. „Eu nu mă duc în genunchi la Steaua. Ce, acolo e târg de sclavi sau echipă de fotbal? Fotbalul n-a început şi nu se termină cu Steaua! O să aştept o altă ofertă”, i-a replicat Nistor lui Becali, care afirmase că el ar trebui să vină alergând în Ghencea.
Ofertă ce nu a întârziat să apară. Echipa franceză de primă ligă FC Evian a oferit de curând pentru el 800.000 de euro, bani ce vor intra în vistieria Pandurilor, iar fotbalistului, 150.000 de euro la semnarea contractului şi un salariu de început de 40.000 de euro pe lună, cu posibilităţi de creştere 5.000 de euro, în fiecare nou sezon. Ceea ce înseamnă, în patru ani de contract, peste 2,5 milioane de euro! „Una e să joci în campionat cu Ibrahimovici şi Falcao şi alta e să joci cu Steaua. M-am gândit la mine când am acceptat oferta celor de la Evian”, a declarat rucăreanul Dan Nistor.
Astfel, fotbalistul îşi va putea îndeplini şi visul de a avea o casă în localitatea natală, Rucăr, acolo unde, deocamdată, atunci când merge, stă cu părinţii şi fratele său. O evoluţie surprinzătoare pentru un copil simplu dintr-un sat de munte, ajuns coleg cu nume mari din fotbalul mondial, precum Ibrahimovici şi Falcao. Nistor va fi al şaselea român în prima liga franceză, după  Mutu – Ajaccio, Keşeru – Bastia,  Nicoliţă – St. Etienne, Chiţu – Valenciennes, Popescu – Ajaccio  şi Roman – Toulouse. خn prezent, Evian ocupă locul 16 în prima ligă franceză.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI