Vă prezentăm în continuare 3 paşi simpli pentru achitarea corectă a facturii de energie electrică.
1. Începând cu luna ianuarie 2012, pe factura de energie aferentă clienţilor casnici din mediul urban, în pagina a treia, clienţii au la îndemână, de regulă, 3 avize de plată pentru achitarea serviciilor de furnizare a energiei electrice şi alte taxe specifice. Acestea au date de scadenţă diferite şi vă informează asupra valorii de plată aferentă fiecărei luni.
Excepţie: Există şi cazuri atipice, când pot fi două sau respectiv un aviz. Aceste cazuri sunt întâlnite în următoarele situaţii: facturile de regularizare pe minus care acoperă sumele din primul sau al doilea aviz, în funcţie de situaţie; facturi intermediare perioadei normale de facturare, provocate de evenimente precum deconectarea la cerere sau neplată, schimbare de tarif, schimbare categorie client etc. Factura de energie aferentă clienţilor casnici din mediul rural conţine un singur aviz de plată, pe ultima pagină, în partea de jos.
2. Termenele scadente până la care pot fi făcute plăţile sunt trecute în partea de jos a fiecărui aviz şi indică data până la care trebuie plătită factura, fără riscul acumulării de penalităţi sau al deconectării. Având la îndemână factura, tot ce trebuie să facă un client este să achite, lunar, printr-unul dintre canalele de plată puse la dispoziţie de către furnizor, fiecare dintre avizele de pe factură în termenul de scadenţă. Puteţi vizualiza aceste canale de plată accesând www.cez.ro, la secţiunea Info Clienţi sau le puteţi regăsi pe factură.
3. Clientul are la dispoziţie mai multe variante pentru a plăti factura. Prima şi cea mai confortabilă dintre acestea este debitul direct, care exclude în totalitate calculul de penalizări sau deconectarea. Clienţii pot opta atât pentru Debit Direct Intrabancar, în condiţiile în care au conturi deschise la una dintre băncile: BRD Groupe Societe Generale, BCR, Banca Transilvania, UNICREDIT ŢIRIAC BANK, ING sau pentru Debit Direct Interbancar, dacă au conturi bancare deschise la alte banci. Clientul CEZ Vânzare se deplasează o singură dată la sediul oricărei unităţi şi semnează Mandatul de Debitare Directă. Mandatul reprezintă o împuternicire dată de client băncii în vederea debitării automate a contului său bancar, la scadenţa facturii, cu suma datorată CEZ Vânzare şi transferul acesteia în contul furnizorului. Pentru a face plata în numerar se poate utiliza codul de bare al facturii sau se pot decupa avizele pe care clientul le prezintă la unul dintre punctele de colectare a plăţilor, puse la dispoziţie de partenerii CEZ Vânzare, şi anume: oficiile poştale, Paypoint şi Payzone sau la sediile instituţiilor bancare BRD Groupe Societe Generale, BCR, Banca Transilvania, UNICREDIT ŢIRIAC BANK, BANCA CENTRALĂ COOPERATISTĂ CREDITCOOP, ENI (AGIP).
IMPORTANT! În baza codului de client tipărit pe facturi, clientul poate achita debitul la energie electrică folosind orice factură. În cazul sesizării unei întârzieri în primirea facturii, pentru obţinerea informaţiilor privind valoarea debitului restant, clientul se poate adresa personalului din Centrele de Relaţii cu Clienţii CEZ sau poate apela numărul unic 0251 929, disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la tarif normal în reţeaua Romtelecom. Cunoscând suma restantă şi utilizând orice factură de energie electrică, clientul poate achita debitele prin unul din mijloacele de plată puse la dispoziţie de către furnizor. De asemenea, în absenţa facturii, se poate plăti prin bancomat, Internet – Banking, Ordin de plată – pentru toate aceste variante fiind suficientă introducerea/completarea corectă a sumei de plată şi a codului de client.
Departamentul PR şi Brand CEZ România