Cultivatorii de rapiţă au primit derogare pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide

La solicitarea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România şi a Asociației Producătorilor de Semințe din România, țara noastră a primit o derogare de 96 de zile în care semințele de rapiță pot fi tratate cu neonicotinoide.

Substanțele pentru care s-a dat aprobare temporară de la Bruxelles sunt Nuprid AL 600 FS și Modesto 480 FS.

”În momentul de față, fermierii români se confruntă cu problema combaterii unor dăunători importanți în cultură precum Psylliodes spp., Phyllotreta spp. și Athalia rosae, unde estimăm că avem un grad al prezenție dăunătorilor în culturi de peste 85%. Prezența dăunătorului este specifică țării noastre și apare foarte rar în alte state ale UE”, se arată în adresa transmisă de LAPAR către MADR.

Astfel că, Nuprid AL 600 FS în suspensie concentrată – un insecticid cu acțiune asupra dăunătorului Phyllotreta spp., se va putea folosi la tratarea semințelor de rapiță o doză de 6 litri/tona de sămânță, iar la Modesto 480 FS, recomandat contra puricilor mici şi mari ai cruciferelor, dozajul va fi de 12,5l/tona de seminţe.

Fermierii și companiile sunt atenționați că este interzisă crearea de stocuri de produs/sămânță tratată după data de 30.10. 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here