RELIGIE ŞI FLAMENCO Credinţă şi pasiune gitană. O alăturare ce îl caracterizează perfect pe Cristian Matei, tânărul profesor de 32 de ani din Curtea de Argeş. După orele de dascăl de religie la Grupul Şcolar Auto, Cristian îşi schimbă starea de spirit şi elevii şi predă flamenco şi chitară clasică la Şcoala Populară de Artă. Este printre puţinii chitarişti din ţară cu atestat, obţinând un act de „calificare” scrisă în materie de flamenco, la Florenţa, Italia. Doar pura întâmplare l-a făcut pe tânărul argeşean să se îndrăgostească de flamenco, arta ce dezvăluie dragostea şi pasiunea gitană din Andaluzia spaniolă.

„Am descoperit chitara clasică la 20 de ani, când unii dintre prietenii mei socoteau că e deja prea târziu ca să mă mai apuc să învăţ să cânt. Nu i-am luat în seamă şi m-am înscris la Şcoala Populară de Artă, la cursurile doamnei Maria Badea, căreia îi mulţumesc din suflet. În timp, chitara mi-a devenit nedespărţită, iar flamenco-ul descoperit printre partiturile de chitară, o parte din mine. În ţară nu se predă nicăieri chitara flamenco şi, pentru popularizarea acestei minunate arte, doar cei de la trupa „Latin Expres” şi Pepe au făcut câte ceva. Şansa cea mare am întâlnit-o în Italia, unde l-am cunoscut şi am studiat cu unul dintre cei mai mari artişti ai chitarei flamenco, spaniolul Juan  Lorenzo. M-a primit în Academia sa şi mi-a îndrumat paşii în această minunată şi pasionantă lume! Îi studiam cărţile încă din ţară şi apoi am ajuns să muncesc la Florenţa, fără legătură cu muzica, şi fără să ştiu că el acolo predă. Întâlnirea cu el a fost o întâmplare fericită. În afară de Academia din Florenţa, Juan Lorenzo este şi profesor la Conservatorul din Roma”, povesteşte Cristian despre felul în care a ajuns discipolul unuia dintre marii artişti ai genului.  
La Florenţa, la Academia de Chitară Flamenco a lui Juan Lorenzo, tânărul argeşean a studiat timp de un an, iar la absolvire, a primit atestat. „Nu ştiu dacă în România, unde nu există niciun fel de şcoală de gen, atestatul meu are vreo valoare sau s-ar putea echivala cumva. Această diplomă, primită nu atât pentru nivelul la care am ajuns cât, mai ales pentru dorinţa mea sinceră de a cunoaşte cât mai mult, mi-a adus însă mare bucurie, pentru sufletul meu”, spune, cu modestie, Cristian. Întors la Curtea de Argeş, el a decis să predea mai departe cele învăţate şi să popularizeze arta flamenco. A creat un site, www.flamencoliber.ro, despre istoria şi frumuseţea acesteia, şi predă cursuri de chitară. „Vreau să le mulţumesc doamnei directoare Gabriela Pendiuc şi domnului Cristian Mitrofan, directorul Centrului Cultural de Arte, care au înţeles ce vreau să fac şi mă sprijină în acest demers. Cei ce doresc să intre în acest univers al muzicii şi culturii flamenco pot veni oricând la cursuri!”.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI