Primarul oraşului Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă, are, de foarte  mulţi ani, o pasiune pe care puţini o cunosc: vinurile. Boţârcă are o cramă chiar sub casa în care locuieşte, unde a depozitat mii de litri de vin, unele sticle datând din 1958.

Interesant este că Gheorghiţă Boţârcă îşi produce şi îmbuteliază cu mâna lui, vinul pe care, mai apoi, îl depozitează în cramă. De câţiva ani şi-a branduit vinurile, iar pe etichetă a scris „Vin de Cramele Boţârcani”. Pasiunea pentru vinuri a primarului a început în anii ’70. Atunci a îmbuteliat primele sticle de vin, din care mai are şi astăzi, în partea destinată colecţiei.  De altfel, primarul păstrează din fiecare producţie mai multe sticle. Ca orice specialist care se respectă, Boţârcă îmbuteliază vinul în sticle sau îl ţine în butoi, asta în funcţie de cum a fost anul, ploios sau secetos. Pe fiecare butoi îşi notează anul producţiei şi soiul.

Crama păzită de un secret învăţat de la bunici

„E o bucurie pentru mine atunci când, după o recoltă, văd vinul în cramă, făcut şi depozitat de mâna mea. Produc numai vinuri din soiuri româneşti: Fetească neagră, Fetească regală şi Cabernet”, ne-a povestit primarul din Topoloveni.
Despre vinul său preferat, Gheorghiţă Boţârcă ne-a declarat: „Vinul se bea în funcţie de ce ai pe masă. Dar aşa, un vin care se poate consuma indiferent de moment, este Feteasca regală. Eu, de consumat, nu prea consum, pentru că, de mai mulţi ani, mă chinui cu o gută. Dar îmi place să produc vin, îmi place să-mi cinstesc prietenii, pe care îi invit chiar în cramă, la un pahar. După ce le prezint fiecare soi sau producţie, îi las pe ei să aleagă ce vor să bea”. În ceea ce priveşte colecţia personală, cea mai veche sticlă de vin a primarului este din 1958, dar nu din producţie proprie. Ca orice cramă, şi aceasta are secretele sale. Primarul iese întotdeauna ultimul din cramă. La ieşire, mătură nisipul de pe jos, pus strategic lângă prag. „Dacă intră cineva în cramă fără să ştiu eu, imediat mă prind. Ei nu observă nisipul fin de pe jos, dar rămân urmele. Aşa aflu dacă a intrat vreun „nepoftit” în cramă”, ne-a spus primarul Boţârcă despre secretul învăţat de la bunicii săi.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI