PROIECT-PILOT În două grădiniţe de stat din Costeşti şi Curtea de Argeş micuţii vor putea fi înscrişi încă de la 2 ani. 10 dintre cele 50 de locuri vor fi subvenţionate de stat. Din această toamnă, mii de copii vor putea merge la grădiniţă cu un an mai devreme, în cadrul unui proiect-pilot iniţiat de minister privind educaţia ante-preşcolară, numit „Un start bun în viaţă”. În Argeş vor fi prinse în proiect două grădiniţe cu program prelungit: cea din Costeşti şi Grădiniţa 3 Curtea de Argeş.  La nivelul întregii ţări vor fi cuprinşi în program circa 4.000 de copii care au între 2 şi 3 ani, din 31 de judeţe. Pentru ei vor fi înfiin­ţate 200 de grupe an­te­­­­­­-pre­­şco­lare, în grădiniţele de stat care au deja program prelungit, unde pot fi oferite masa şi condiţii de somn pentru copii. Dacă până acum, copiii sub trei ani nu aveau acces decât la creşe în care erau doar hrăniţi şi schimbaţi, de acum accentul se va pune pe educaţie, începând chiar de la vârsta de doi ani.
Va fi înfiinţată o grupă de 25 de copii la Costeşti şi încă una similară la Curtea de Argeş, unde vor fi primiţi micuţii ce au împlinit 2 ani. Clasele vor fi dotate corespunzător – diferit de cele de grădiniţa normală – iar cadrele didactice care vor preda la aceste două grupe au urmat deja cursuri de specializare de formare. Câte 5 locuri din fiecare grupă vor fi subvenţionate, statul urmând să achite masa şi restul costurilor pentru aceşti copii.
Pentru anul viitor, în vederea extinderii programului, la Piteşti şi Mioveni, în cadrul a două centre multifuncţionale educative vor fi desfăşurate cursuri speciale şi pentru restul cadrelor didactice. O altă componentă a programului se referă la formarea a peste 4.000 de părinţi care vor dori să intre în programul de formare al comportamentului parental, începând de anul viitor.
Unul dintre motivele pentru care ministerul doreşte scăderea vârstei la care cei mici ar trebui să intre la grădiniţă este şi reducerea abandonului şcolar specific copiilor ce provin din familii sărace. Motivate de masa gratuită şi educaţia pe care micuţii o vor primi la grădiniţă, acestea ar putea să nu îi mai retragă atât de repede din sistemul de învăţământ.  Înscrierea în grupele ante-preşcolare se face urmând aceiaşi paşi ca şi la grădiniţă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI