Conform unui proiect de act normativ adoptat la începutul acestei săptămâni de Senat, contractele de credit nu vor mai fi considerate titluri executorii.

Astfel, parlamentarii vor să vină în ajutorul persoanelor care ajung să fie executate silit fără a se putea opune în mod eficient unei asemenea decizii. Concret, contractele de credit nu vor mai fi considerate titluri executorii.

„Mii de oameni au fost evacuati din locuintele lor in urmarea unor executari silite demarate de banci sau de colectori de creante (…), fara sa li se fi dat sansa unei opozitii sau a unui apel la hotararea judecatorului de incuviintare a executarii silite si fara sa li se fi dat sansa de a se pune sub protectia tribunalului, asa cum se intampla in majoritatea tarilor Uniunii Europene. In dreptul nostru procesual civil, in totala contradictie cu Dreptul Uniunii Europene, incheierea prin care se incuviinteaza executarea silita a unui contract de credit bancar (titlu executoriu in el insusi, care nu are nevoie de o solutie judiciara favorabila pentru a fi pusa in executare silita) nu este supusa niciunei cai de atac”, se precizează în proiectul de act normativ.

Initiatorii afirma ca debitorii aflati intr-o astfel de situatie pot face o contestatie la executare – varianta care nu suspenda, totusi, executarea, fiind aproape inutila. Din moment ce locuinta este executata silit fara a se lua in considerare contestatia depusa, daca debitorul are castig de cauza, acesta are dreptul doar la despagubiri. “Iar suspendarea executarii se poate acorda, in mod exceptional, doar cu depunerea unei cautiuni care poate fi uneori prohibitiva.

Comments

comments