Consilierul Frăţică a obţinut 750.000 de euro nerambursabili pentru o fabrică de lactate de capră

AFACERE EUROPEANĂ Fabrica de la Vedea va comercializa numai produse tradiţionale, obţinute din laptele de la peste 500 de capre. Pentru noua sa fabrică, Iulian Frăţică a obţinut o finanţare din fonduri europene nerambursabile de 750.000 de euro, contractul fiind semnat chiar săptămâna trecută. În ceea ce priveşte investiţia în totalitate, aceasta va ajunge la circa două milioane de euro, ţinând cont şi de banii deja cheltuiţi până acum în amenajarea unei ferme cu peste 100 de capre, toate de rasă, aduse din Franţa, dar şi din judeţe cu tradiţie în ţară în ceea ce priveşte creşterea acestor animale.

Până la punerea în funcţiune a instalaţiilor de prelucrare a laptelui, consilierul judeţean speră să adune peste 500 de capre, un număr suficient care asigură funcţionarea zilnică a fabricii la capacitate maximă.

Maistru lăptar va fi unul dintre cei mai mari preparatori de brânzeturi din Argeş

Iulian Frăţică a reuşit astfel să-şi transforme o pasiunea din copilărie pentru animale într-o afacere mai mult decât profitabilă. Vedeta fermei de la Vedea este ţapul Mitică, favoritul stăpânului, pentru care Frăţică a scos din buzunar 500 de euro. „După ce am depus dosarul pentru accesarea de fonduri europene, chiar dacă acesta nu era aprobat, eram decis să fac fabrica din banii mei, chiar dacă ar fi trebuit să renunţ la o altă afacere a mea! Atât de mult mi-am dorit acest lucru”, ne-a declarat Iulian Frăţică.
Deși are termen 2 ani pentru a finaliza lucrările și a ajunge la dimensiunile cerute de UE în proiect, consilierul judeţean este convins că, în cel mult un an de zile, fabrica va fi gata, iar produsele tradiţionale din lapte de capră fabricate la Vedea vor ajunge pe masa românilor.
În ceea ce priveşte distribuţia, Frăţică spune că îşi va crea un lanţ propriu de magazine, unde va comercializa caşul, brânza, caşcavalul, iaurtul, urda şi telemeaua, toate numai din lapte de capră. Asul din mânecă va fi însă unul dintre cei mai mari preparatori de brânzeturi din Argeş, Nicu Fianu, care a lucrat peste 40 de ani la fosta fabrică de prelucrare a laptelui din Piteşti, cunoscută sub numele de ICIL. Utilajele şi instalaţiile de prelucrare din fabrică vor fi şi ele de ultimă generaţie, fiind importate din Germania, Italia şi Norvegia.
Singurul lucru pe care Iulian Frăţică nu l-a stabilit până acum este numele sub care va comercializa noua sa gamă de produse, care, cu siguranţă, va deveni un brad al Argeşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.