Conferință Dumitru Constantin-Dulcan la Pitești”: „Iancu Jianu, figură legendară în literatura cultă și în cea populară”

Conferință Dumitru Constantin-Dulcan la Pitești”: „Iancu Jianu, figură legendară în literatura cultă și în cea populară”. Luni, 30 august, de la ora 19.00, Dumitru Constantin-Dulcan va susține conferința „Iancu Jianu, figură legendară în literatura cultă și în cea populară” la Teatrul „Alexandru Davila” Pitești, în sala mare.

Cu acest prilej se va lansa volumul „Haiducul Iancu Jianu. Adevăr și legendă” de Paul-Emanoil Barbu. Cartea se află la ediția a III-a, revăzută și adăugită (cartonată), are o Prefață de Dumitru Constantin-Dulcan și conține un CD cu cântece din vremea lui Iancu Jianu (care se distribuie gratuit).

Eveniment prezentat de: Claudia Motea. Amfitrion: Felix Goldbach.

Organizatori: Teatrul „Alexandru Davila” Pitești, Editura Școala Ardeleană.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ne întrebăm ce l‑a determinat pe Iancu Jianu, boier de categorie medie, cu o existență materială sigură, să se răzvrătească. Indiscutabil, simțul dreptății a fost un motiv, care era înscris în genele sale. Crescând lângă copiii celor sărmani, a asistat la «spectacole» care pe un om al echității de talia sa nu îl puteau lăsa indiferent. Atitudinea haiducului a fost o formă de protest social și național, dictat nu de instincte de ucigaș sau de îmbogățire, ci de spiritul justițiar cu care se născuse. Iancu Jianu avea stofă de erou antic, chemat de dreptate, și nu de orgoliu sau de interese meschine. Viața sa tumultoasă este plină de aventuri demne de eroii din basmele citite seara, pe vremuri, la lumina lămpii. Faima construită în doar șapte ani de haiducie s‑a datorat neîndoielnic și inteligenței sale, care a reliefat, pe măsura vremii în care a trăit, un geniu ridicat din popor, manifestat nu numai la dimensiuni populare, ci și istorice. Pentru acest motiv am dorit să fie evocat, luând inițiativa reeditării acestei cărți, a unui eminent cercetător în domeniul istoric, Paul‑Emanoil Barbu.” (Dumitru Constantin-Dulcan).

* * *

Paul-Emanoil Barbu: „În istoria românilor, Iancu Jianu rămâne, în primul rând, unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai haiduciei în spațiul etnic românesc. Poate fi considerat un «Robin Hood al românilor», deoarece și el a rămas în istorie, ca și nobilul‑haiduc englez.

Nemulțumit profund de regimul fanariot, deși fiu de boier, acesta s‑a rupt de clasa din care făcea parte pentru a trece de partea celor mulți și oprimați, luând calea codrului. El a haiducit șapte ani (1810-1817), pentru ca apoi, în 1821, să se alăture cu foștii săi haiduci lui Tudor Vladimirescu, căruia i‑a fost un colaborator devotat. Numele său devenise atât de răspândit, încât poporul îl dorea a fi «un al doilea Tudor Vladimirescu», ceea ce l‑a determinat pe Jianu ca, în 1823, să încerce, dar fără succes, să reaprindă flăcările Revoluției de la 1821. Celebritatea numelui său, creată prin faptele sale vitejești, l‑a făcut iubit de popor, l‑a introdus repede în legendă și în balada ce‑i poartă numele, care i se cânta încă din timpul vieții și va rămâne nemuritoare, ca și amintirea reputatului haiduc din Romanați, un exemplu însuflețitor de bărbăție, curaj, sacrificiu și dăruire.

  • Cartea este disponibilă pentru comenzi în format tipărit aici:

https://scoalaardeleanacluj.ro/shop/noua-spiritualitate-c-137/haiducul-iancu-jianu-adev%C4%83r-%C5%9Fi-legend%C4%83-p-692.html și în ediție digitală aici:

http://scoalaardeleanacluj.ro/shop/noua-spiritualitate-c-137/haiducul-iancu-jianu-adev%C4%83r-%C5%9Fi-legend%C4%83-ebook-p-693.html.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here