Condiţii de Evul Mediu, în Argeş! 68% din casele de la ţară au WC-ul în fundul curţii, iar 60% nu au apă curentă

Potrivit ultimelor statistici date publicităţii chiar de Ministerul Muncii, odată cu strategia pentru reducerea sărăciei în România, 1 din 5 români este sărac lipit pământului! Nu numai că nu are nici după ce bea apă, cum zice o veche vorbă din popor, dar nu are … nici măcar apă. Adică apă curentă. Ca să nu mai zicem că WC-ul poate fi găsit în fundul curţi, în cazul unei atât de mari părţi a populaţiei, că nici nu s-ar părea că suntem în mileniul III, ci mai degrabă undeva prin… Evul Mediu.
Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei, documentul postat pe site-ul Ministerului Muncii şi aflat acum în dezbatere publică până pe 10 februarie, arată cât de grav a fost afectată România de lipsa de preocupare şi investiţii din ultimii ani. Statistica mai spune că o treime din populaţie este afectată de deprivare materială severă şi nu-şi poate permite să cumpere bunurile necesare pentru un trai decent. România s-a angajat să reducă, până în 2020, numărul persoanelor sărace de la 5,01 milioane în 2008 la 4,43 milioane, cu 580.000 de persoane, dar acest lucru pare puţin probabil.

Latrina, indicator de bunăstare

Acestea fiind stabilite, Guvernul s-a gândit că ar putea să reducă sărăcia din România… construind WC-uri în casă, care să înlocuiască latrinele din grădină, şi reţele de apă. Probabil nu neapărat că va schimba cu ceva situaţia reală dar măcar… nu va mai fi atât de evident să suntem săraci!
În strategia Guvernului se arată, negru pe alb, că „domeniile de intervenţie care rezultă din analiză şi care se preconizează că vor determina cea mai mare reducere a sărăciei implicând cele mai mici cheltuieli sunt: a) extinderea reţelei de apă curentă care să alimenteze locuinţele şi… b) achiziţia de dotări de joacă de exterior pentru copii.
După cum s-a calculat, în România cam 66% din populaţie nu se poate bucura încă de binefacerile acestor invenţii… antice (pentru că s-a dovedit că romanii şi grecii construiau astfel de facilităţi încă dinainte de Hristos!) precum buda ori cada în casă sau apă la robinet în bucătărie şi baie. În ce priveşte Argeşul, suntem un pic chiar sub media naţională!

La nivelul întregului judeţ, 40% dintre locuinţe au WC-ul în fundul curţii

Conform ultimelor date ştiinţifice pe această temă, din 267.188 de locuinţe convenţionale, doar 170.224, adică 63,7%, au apă curentă în interior şi doar 159.833 dintre ele au canalizare înăuntru, adică 57,8%. O altă analiză se referă la deţinerea efectivă de bucătărie sau baie în casă. Astfel, un spaţiu special pentru bucătărie în locuinţă au doar 81,5% dintre acestea, adică 217.657 locuinţe. De asemenea, doar 58% dintre spaţiile de locuit ale argeşenilor sunt dotate cu baie, respectiv 154.963 dintre ele. Cu alte cuvinte, 42% dintre casele argeşenilor sunt dotate cu … WC-ul în fundul curţii! La ţară, situaţia e chiar mai tragică, fiindcă procentul ajunge la aproape 68%!
La capitolul alimentare cu apă, în mediul urban, peste 36% dintre locuinţe nu au aşa ceva. La ţară, procentul creşte dramatic: 60% dintre gospodării sunt lipsite de această facilitate. O parte dintre argeşenii mai norocoşi, ce au apucat să îşi tragă apă, au rămas însă doar cu aceasta, fiindcă nu au şi o reţea de canalizare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.