Filarmonica Piteşti deschide joi, 19 ianuarie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, seria concertelor anului 2017 printr-un concert simfonic extraordinar, cu pagini muzicale semnate de Bach, Mozart, Ceaikovski şi Rimsky-Korsakov.

Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, dirijată de Alexandru Ganea, solist va fi violonistul Alexandru Tomescu. În program: Johann Christian Bach – Sinfonia în Si b major, Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră în La major, Piotr Ilici Ceaikovski – Suita simfonică din baletul Lacul lebedelor şi Nikolai Rimsky-Korsakov – Capriciul spaniol, op.34.

Alexandru Ganea a absolvit Liceul de Artă „George Enescu” din Bucureşti (specializarea vioară), Academia de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializări vioară şi muzică de cameră, şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, specialitatea dirijat orchestră,  clasa Dumitru Goia. Tot la Academia de Muzică a finalizat studiile de master la vioară şi muzică de cameră şi de perfecţionare dirijat orchestră cu Sabin Pautza. Este doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. În prezent este conferenţiar universitar şi dirijor al Orchestrei Simfonice „Universitaria” a U.N.M.B. A colaborat cu filarmonicile din Iaşi, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Botoşani, Craiova, Chişinău, Giurgiu, Târgovişte, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Bacău. Între 2008 şi 2012 a fost dirijor angajat al Filarmonicii Piteşti, unde este invitat ca dirijor permanent.

A colaborat cu pianiştii: Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Vlad Dimulescu, Horia Maxim, Horia Mihail, Csiky Boldizsar, violoniştii Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Paul Florin, Alexandru Tomescu, violonceliştii Marin Cazacu, Alexandru Moroşanu, Răzvan Suma, contrabasistul Petru Iuga, harpistul Ivan Roncea, flautistul Cătălin Opriţoiu, oboistul Dorin Gliga, cornistul Petrea Gîscă şi sopranele Felicia Filip şi Valentina Naforniţă. În 2014 îi apare, la Editura „Glissando” volumul „Repere dirijoral-stilistice ale programatismului” şi, în 2015, la Casa de discuri „Eurostar” CD-ul „Enescu, Lipatti, Silvestri” protagonişti fiind Orchestra „Universitaria” a U.N.M.B. şi dirijorul Alexandru Ganea.

Violonist de renume internaţional, Alexandru Tomescu este câștigător al multor premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. Din 1985, de la debut, a susţinut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări. După o carieră fructuoasă în întreaga lume, violonistul de 40 de ani s-a dedicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică. A colaborat cu toate filarmonicile din ţară, sub bagheta dirijorilor de marcă români, dar a şi colaborat cu dirijori internaţionali precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, concertând la Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre -Tokio.  Din  septembrie 2007, și-a câștigat dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702.  A mai concertat deseori la Filarmonica Piteşti, fiind în anii trecuţi chiar angajat ca solist concertist.

Fiind un concert simfonic extraordinar, preţul unui bilet este de 40 de lei la categoria A (parter şi balconul de la etajul 1), respectiv, 30 de lei la categoria B (lojele de la etajul 1 şi tot etajul 2). Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de reducere. Abonamentele rămân valabile.

Comments

comments