OFERTA IMOBILIARĂ A ANULUI Construit în anul 1896 de aceiaşi meşteri care au ridicat castelul Pelişor, conacul Bulandra din satul Valea Mare – Ştefăneşti are un trecut aparte. Situată chiar în imediata vecinătate a casei memoriale „Liviu Rebreanu”, construcţia  a fost renovată în întregime în anul 1987, la vremea aceea investiţia ridicându-se la aproape 200.000 de lei. Acum, proprietarul cere pe conac 300.000 de euro, o valoare mult prea mică, dacă punem la socoteală şi bogăţia istorică ce se va vinde la pachet cu reşedinţa. Frumosul conac ce se află la marginea pădurii din satul Valea Mare – Ştefăneşti este cunoscut sub numele de „Vila Bulandra”, dar nu pentru că i-ar fi aparţinut renumitei artiste, ci pentru că aceasta a locuit aici, cu chirie, între primul şi al doilea Război Mondial. Minunata locaţie i-a fost găsită de scriitorul Liviu Rebreanu, a cărui casă se afla în imediata vecinătate a conacului şi care, fiind bun prieten cu Lucia Sturza Bulandra, i-a recomandat o locuinţă liniştită şi confortabilă chiar la Ştefăneşti. De atunci, vila poartă numele artistei, iar toţi locuitorii din zonă ştiu câte ceva despre scurta şedere a artistei la conac.
Odată cu instaurarea regimului comunist, reşedinţa a fost mult timp abandonată, cu toţii parcă uitând de existenţa „Casei Bulandra”. خn anul 1986 însă, a fost preluată, în baza unui contract de închiriere, de inginerul agronom Florin Gheorghe, care lucra la CAP-ul din Ştefăneşti şi care avea nevoie de o locuinţă. خn baza contractului încheiat cu Primăria, acesta s-a angajat să o renoveze şi să nu mai plătească chirie în schimb, transformând astfel conacul într-o locaţie de vis: living, 6 dormitoare, 4 băi, o cămară, 2 terase, un foişor, piscină şi livadă cu pomi fructiferi. După un an de muncă în care transformarea conacului Bulandra a fost radicală, inginerul Gheorghe a fost dat afară din conac, la ordinul prim-secretarului Zamfir, care s-a îndrăgostit pur şi simplu de vilă şi a dorit-o ca reşedinţă de vacanţă.

Doi lei de piatră, opere ale sculptorului Marius Ivanovici, stau de strajă în reşedinţa în care a locuit  Lucia Sturza Bulandra şi apoi prim-secretarul Zamfir

După evenimentele din 1989, inginerul Florin Gheorghe şi-a revendicat conacul, iar prin 1991 l-a obţinut înapoi. De atunci şi până acum, a mai făcut mici îmbunătăţiri şi astăzi Conacul Bulandra a ajuns să arate ca o reşedinţă prezidenţială. Pe lângă descrierea interioară pe care am făcut-o puţin mai înainte, mai trebuie ştiut că întreaga proprietate se întinde pe o suprafaţă de 7.377 mp, cu o suprafaţă locuibilă de 500 mp. خn curte mai are două garaje zidite şi o magazie, iar grădina este formată din aproximativ 500 de pomi fructiferi.
Chiar dacă iniţial pare o aşezare rustică, Conacul Bulandra beneficiază de toate utilităţile moderne, plus videointerfon, alarmă şi internet, toate fiind montate în aşa fel încât să nu strice ambientul conacului. Mai mult, reşedinţa deţine şi două opere de artă ale marelui sculptor Marius Ivanovici, materializate în doi lei din piatră ce stau de strajă în curte.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI