TRADIŢII Folosind o reţetă veche de 80 de ani, familia preotului Onu face turtă dulce care se vinde chiar şi în magazinele Duty Free de la frontieră. Printre clienţii pentru care a onorat comenzi personalizate se numără şi compania de aviaţie Lufthansa şi cea de construcţii Arabesque. Atelierul de turtă dulce al familiei preotului Constantin Onu de la Biserica „Mavrodolu” din Bascov a ajuns cunoscut în întreaga ţară, iar printre clienţii săi se numără companii celebre, precum Lutfhansa şi Arabesque, dar şi firma care comercializează produsele în magazinele Duty Free. De la an la an, atelierul său şi-a diversificat producţia, astfel că acum onorează şi comenzi personalizate, în forma dorită de client. Dacă doriţi să faceţi un dar special cuiva drag, e suficientă o idee şi lucrătorii de la atelier o transformă în realitate.

„Arabesque a comandat turtă în formă de … ţiglă”

Care e reţeta şi, mai ales, reţeta succesului afacerii familiei Onu? „Nu avem o fabrică unde să facem producţie de serie, ci doar un atelier foarte cald şi frumos, iar totul e manufactură, trece prin mâinile noastre. Avem şi angajaţi, dar de Sărbători chiar nu reuşim să facem faţă comenzilor. Folosim numai ingrediente de cea mai bună calitate! Şi făină, şi zahăr bun, mirodenii… Iar de copt, coacem pe cuptor de vatră. Reţeta este aceeaşi pe care o folosea bunica mea acum 80 de ani, când vindea turtă dulce în gara din Piteşti. De Paşte şi de Crăciun, ne adaptăm oferta pentru cerinţe, dar în restul anului lucrăm mai mult personalizat, pentru ce vor clienţii. Sunt firme care ne cer sigla lor făcută în turtă dulce, ca să ofere cadouri specifice. Aşa a fost cu Lufthansa, care a vrut o inimă albastră, sau cei de la Arabesque, care ne-au cerut turtă în formă de ţiglă! Am făcut şi maşinuţe, şi căsuţe, şi tot felul de alte forme!”, spune acesta.
În portofoliul de comenzi se mai regăsesc şi chipul lui Eminescu sau decoruri întregi, cum a fost cazul comenzii onorate pentru emisiunea „Surprize, surprize”, când Andreea Marin i-a oferit unuia dintre invitaţi o căsuţă oltenească cu multe personaje sub formă de căluşari şi tot felul de accesorii, făcută, evident, din turtă dulce!

Turta dulce a ajuns în magazinele Duty Free

Vestea meşteşugarilor din familia Onu s-a dus în toată ţara şi chiar peste hotare, fiindcă sunt nelipsiţi de la toate târgurile de tradiţii şi, mai nou, turta dulce făcută după reţetele tradiţionale se vinde chiar şi în Duty Free-urile din ţară. Astfel că, mulţi dintre cei care pleacă din România către lume duc cu ei ca suveniruri de la noi turtă dulce sub forma hărţii României, decorată cu glazură în culorile steagului naţional. „Noi suntem însă doar producători, le fabricăm marfa şi ne luăm bănuţii noştri, iar ei se ocupă mai departe de comercializare la ce preţuri vor dumnealor!”, ne-a declarat părintele Constantin Onu.
Cei ce doresc să guste din minunăţiile părintelui Onu sau să ofere un dar adevărat şi foarte apreciat celor dragi de Sărbători pot găsi turtă dulce de la „Marta Princeps”, cum se cheamă firma, la standul deschis în Târgul de Crăciun din Piaţa Primăriei Piteşti.
În restul anului, familia Onu îşi vinde produsele, pe lângă turtă dulce având şi ciubuce sau ciocolată de casă, la târgurile care promovează tradiţiile şi produsele bio. Preţurile sunt accesibile pentru absolut toată lumea, pornind de la 3 lei pentru o figurină de turtă dulce dar merg, bineînţeles, şi mult mai sus, la comenzile personalizate.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI