Joi, 12 martie, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, însoţit de Corina Creţu – comisar european pentru pentru Politici Regionale, a vizitat ferma de îngrăşare a porcilor Suinprod Radic a firmei Radic Star, ce aparţine familiei Dicu.
Comisarul european s-a declarat impresionat de ferma familie şi de modul cum aceasta a reușit să facă un proiect integrat accesând fonduri europene. „Este un proiect extrordinar, care a reușit să creeze locuri de muncă în producție și procesare, în mediul rural. Se poate vedea că Politica Agricolă Comună aduce schimbări importante și în noile state membre. Este semnul clar că toate dezideratele noastre sunt aplicate cu succes și la noile state membre. Anul trecut, România a reușit să fie mai mult un exportator decât un importator de produse agricole, iar agricultura și dezvoltarea rurală pot aduce o contribuție mai mare la exporturile României dar și la crearea de noi locuri de muncă care vor contribui la creșterea și dezvoltarea zonelor rurale. Trebuie să subliniem faptul că România are nevoie de multe astfel de proiecte integrate cum e cel pe care tocmai l-am vizitat”, a precizat Hogan.

„Este o onoare pentru noi, pentru că este prima vizită oficilă pe care domnul Hogan o efectuează în calitate de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Noi am ales proiectul acesta, deoarece este unul de succes. Este a doua investiție cu fonduri europene care se realizează în aceeași locație”, a pecizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Totodată, ministrul a afirmat că în România este nevoie de tot mai multe proiecte integrate, care să acopere întreg lanțul de producție, pornind de la cultivarea cerealelor și procesarea acestora în unități ca fabrica de nutrețuri combinate, care, ulterior sunt utilizate în furajarea animalelor din fermă. În plus, operatorul procesează carnea care provine de la aceste animale, iar produsele realizate aici se regăsesc în supermarketuri.

Comisarul european Phil Hogan a salutat şi progresele realizate de autoritățile de la București în ceea ce privește absorbția fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură, arătând că investițiile de tipul celei din Argeș nu reprezintă doar un model de business, ci și o șansă de dezvoltare a comunităților locale, prin crearea de noi locuri de muncă. „Este prima vizită pe care o întreprind într-un stat membru și este extraordinar să descopăr acest proiect integrat, realizat cu sprijinul fondurilor europene. Acesta nu este doar un exemplu de bune practici privind dezvoltarea unei ferme, ci și un exemplu în ceea ce privește modul în care finanțările europene pot contribui la dezvoltarea comunităților locale din zona rurală”, a subliniat comisarul european Phil Hogan.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI