Cu prilejul vizitei oficiale în România, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a anunţat ultimele veşti legate de aprobarea noului Plan Naţional de Dezvoltare Rurală al țării noastre, despre cum se vor finaliza negocierile pe document și când va fi el aprobat într-o formă finală.
Acesta a declarat că noul PNDR al României va fi aprobat în următoarele două săptămâni. Afirmația comisarului este susținută și de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, care a declarat, la rândul său, că în acest moment mai sunt câteva detalii de pus la punct pentru ca PNDR-ul României să fie aprobat în perioada următoare.

“Încă mai avem câteva detalii de pus la punct în ceea ce privește viitorul program de susținere a agriculturii românești. Bineînteles trebuie să existe un acord de ambele părți. Vizita mea în România nu face altceva decât să ducă negocierile la un alt nivel. Fiind mai aproape de domnul ministru Daniel Constantin, zilele acestea o să mai avem câteva discuții pentru a pune la punct toate detaliile și de ce nu să armonizăm toate punctele de vedere. Tocmai faptul că sunt la dumneavoastră în țară mă va convinge, dacă nu a facut-o deja, de necesitățile și problemele pe care le întâmpinați. Eu cred că dacă lucrurile merg bine, în două săptămâni PNDR-ul României va fi aprobat”, a declarat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

La rândul său, referitor la calendarul anunțat de Phil Hogan, ministrul agriculturii Daniel Constantin a declarat: „Ne bucură foarte tare vestea aceasta, în condițiile în care noi deja vom permite doritorilor să acceseze cele două măsuri: Instalarea tinerilor fermieri și Investiții în exploatațiile agricole, începând cu data de 25 martie, printr-o scrisoare de conformitate. Negocierile pentru noul PNDR sunt încă deschise și așa cum a spus și domnul Hogan încă mai avem câteva detalii de discutat, care desigur vor fi finalizate în următoarele două săptămâni, în așa fel încat să avem aprobat programul”, ne-a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Se pare că după îndelungi discuții purtate între oficialii români și cei europeni s-a ajuns la un numitor comun. Astfel, fermierii vor primi 20% suplimentar fonduri europene nerambursabile pentru cooperative, că fac parte din forme asociative.  Nu se vor mai acorda însă, încă 20% și pentru integrarea producției. Totuși, fermele integrate vor fi stimulate. „În urma negocierilor cu Comisia Europeană am decis de comun acord să dăm 20% suplimentar nerambursabil pentru cooperativă, deși mi-aș fi dorit să oferim și 20% pentru parte de integrare, nu am putut face asta și atunci încercăm să acordăm punctaj suplimentar celor care decid să integreze producția. Uitați-vă la ferma vizitată împreună cu domnul comisar Hogan: avem o fermă integrată cu fabrică de nutrețuri combinate, avem îngrășătorie de suine și mai departe avem și partea de procesare. Un proiect integrat în toată regula! Totodată, comisarul european a apreciat că avem un an 2013, dar și 2014 în care exportăm mai mult decât importăm. Este adevărat că vorbim mai mult de materii prime decât de produse finite. Acesta este și motivul pentru care eu am susținut la Comisie stimularea proiectelor integrate”, a adus clarificări, Daniel Constantin.
SURSA: AGROINTELIGENTA.ro

Comments

comments

DISTRIBUIȚI