Alternativa la toate acestea este însă învăţământul privat. Din păcate, dacă în cazul grădiniţelor oferta este extrem de variată, în situaţia şcolilor, ea este limitată, în Piteşti existând o singură unitate de învăţământ privată de acest gen: Şcoala Particulară Fraţii Goleşti, care îşi are sediul în Prundu, la intrarea pe strada Bănănăi.
Locurile aici însă sunt puţine, doar câte 15 pe fiecare clasă, pregătitoare şi întâi. Şcoala funcţionează sub patronajul Fundaţiei „Atheneum 2000” şi anul acesta va termina aici clasa a patra cea de a treia generaţie de elevi. Deşi problema principală a şcolilor particulare este, de regulă, taxa de studii, Şcoala Particulară „Fraţii Goleşti” are taxe ce variază între 450 şi 600 de lei, maximum, care include însă programul prelungit tip after-school, trei mese pe zi, îngrijire medicală şi supraveghere psihologică şi o mulţime de activităţi extraşcolare. „Contrar părerii generale, de mult împământenite pe la noi, că şcolile private sunt şcoli de fiţe, pentru oameni cu bani, oferta noastră nu se adresează doar acestora, ci oamenilor ocupaţi! Este vorba, în principal, de cei care lucrează toată ziua, unii chiar în alte oraşe şi nu au posibilitatea de a se ocupa de copii aşa cum ar trebui. Chiar nu prea avem oameni cu bani printre părinţi! La o şcoală de stat, programul se termină la 12, după care copiii trebuie duşi la un program tip after-school şi la diverse activităţi extraşcolare, ceea ce necesită timp şi bani în plus, şi nu puţini! Probabil că, dacă socotiţi toate costurile pe care le plătiţi pentru un copil pe tot felul de acţiuni la şcoală şi ore suplimentare, plus timpul şi transportul, ieşiţi mai scump decât taxa noastră. Noi nu am făcut altceva decât să grupăm toate acestea într-un singur loc, spre binele copiilor. Ca afacere, nu ieşim cu un câştig imens, dimpotrivă! În ultima perioadă, criza şi-a spus cuvântul şi în acest domeniu şi oamenii s-au mai repliat şi s-au reorientat”, ne-a declarat Edi Constantin, preşedintele consiliului de administraţie al Şcolii Private „Fraţii Goleşti”.
Trei mese pe zi, meniul fiind făcut după recomandările medicilor dieteticieni
Chiar dacă este o şcoală privată, programa şcolară se bazează pe aceeaşi curriculă standard impusă de minister, dar diferenţa se face la alte puncte: grija profesorului faţă de felul cum elevii înţeleg noţiunile predate, timp mai mult de lucru cu fiecare în parte, datorită faptului că o clasă are doar 15 elevi faţă de 25, cum este la stat, plus opţionalele mult mai variate şi mai atractive, prin care se caută descoperirea talentului fiecărui copil în parte şi îndrumarea lui către domeniile care i se par mai potrivite. „Noi nu facem doar o oră de engleză, ci avem între două şi cinci ore, spre exemplu, la clasa a patra, în programul de şcoală! În programul de după amiază, în afara temelor, avem cursuri de actorie, dansuri, birotică şi informatică, iar în curând vom încerca şi introducerea unui curs de artă. Am avut parteneriate cu Biblioteca Judeţeană şi Muzeul, inclusiv Planetariul, unde am făcut orele de şcoală, şi am mers cu copiii chiar şi la salină, în cure de tratament profilactic complet, sub îndrumarea personalului sanitar competent. Avem medic, asistentă şi chiar psiholog. Totul inclus în preţ! Toate costurile sunt reglementate clar ca preţ în contractul de şcolarizare pe care îl semnăm cu fiecare părinte în parte”, mai spune reprezentantul şcolii.
Tot în preţ intră şi trei mese pe zi, micul dejun, prânzul şi gustarea de după-amiază. Toate se gătesc în blocul alimentar propriu, numai din produse proaspete, meniul fiind făcut după regulile unei nutriţii sănătoase, pe grupe de vârstă, şi în conformitate cu recomandările medicilor dieteticieni ai DSP. În aceeaşi idee, de a veni în sprijinul părinţilor ocupaţi, care nu au cu cine lăsa copiii în timpul vacanţelor, la şcoala privată se organizează, în timpul verii tabere şcolare de câte două săptămâni, de regulă la munte, precum şi tabere de studiu, sub forma şcolii de vară, în care copiii îşi fac temele de vacanţă sub îndrumarea profesorilor.