Căldura, mai scumpă în Piteşti şi Mărăcineni decât în Bucureşti, Iaşi şi Cluj

PREŢ DE PREŢ Deşi Mărăcineniul este doar o comună, cetăţenii plătesc la căldură 240 de lei pentru un apartament cu două camere şi 301 lei pentru unul cu 3 camere, în timp ce, la Bucureşti, căldura pentru un apartament cu două camere costă 178 de lei pe lună, iar pentru trei camere, 284 de lei pe lună. Conform datelor oficiale furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Piteştiul se află pe locul 18 în ţară la tariful gigacaloriei facturat populaţiei. Costurile la căldură în Piteşti percepute de operatorul SC Termo Calor Confort, se ridică la 171 de lei pentru o garsonieră, 257 de lei pentru un apartament cu două camere, 323 de lei pentru un apartament cu 3 camere şi la 410 lei pentru un apartament cu 4 camere. Preţuri de preţuri şi la Mărăcineni, din partea aceluiaşi operator Termo Calor Confort: 160 de lei pentru căldura dintr-o garsonieră, 240 de lei pentru un apartament cu două camere, 301 lei pentru un apartament cu 3 camere şi 381 de lei pentru un apartament cu 4 camere.
Chiar dacă preţurile sunt mai mici decât la Constanţa şi Sibiu, trebuie spus că cei din Piteşti şi Mărăcineni plătesc mai mult decât locuitorii din Bucureşti, Iaşi sau Cluj. Spre comparaţie, căldura pentru o garsonieră costă 118 lei la Bucureşti şi Iaşi şi 115 lei la Cluj, deci cu aproape 40% mai puţin decât în Piteşti şi Mărăcineni. În ceea ce priveşte apartamentele cu două camere, bucureştenii şi ieşenii plătesc 178 de lei pe lună, clujenii doar 173 de lei, în vreme ce la Piteşti preţul ajunge la 257, respectiv 240 la Mărăcineni. În acest context, preţurile sunt de-a dreptul aberante pentru Mărăcineni, în condiţiile în care vorbim de o… comună cu 4.500 de locuitori.

Nici acum nu a plătit nimeni pentru falimentul Termoficării…

În orice caz, la Piteşti rămân multe semne de întrebare privind modul în care Primăria a lăsat SC Termoficare 2000 SA, societatea care încălzea casele piteştenilor, să intre în faliment şi a înfiinţat un serviciu public de termoficare. În acest fel, furnizorii au rămas cu buza umflată, iar Primăria foloseşte fără nicio grijă bunurile societăţii falimentare. Acum, SC Termoficare 2000 are un dosar de faliment uimitor. Societatea a acumulat datorii de peste 300 de milioane de lei, în special la furnizorii de gaze, şi mai are de încasat doar 23 de milioane de lei. Din recuperări s-au plătit salarii compensatorii către 874 de foşti angajaţi, în frunte cu directorul general Iulian Richiţeanu şi soţia acestuia, care era şef de serviciu. De altfel, este de mirare cum, până acum, nimeni nu l-a tras la răspundere pe Iulian Richiţeanu pentru modul dezastruos în care a gestionat Termoficarea. O afacere din care acesta a avut numai de câştigat financiar, iar piteştenii, numai de pierdut.
Cât despre S.C. Termo Calor Confort S.A.,  acesta este acum operatorul regional al serviciului public de producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică în sistem centralizat, organizat ca societate comercială pe acţiuni, cu capital de stat, acţionari fiind: Municipiul Piteşti, prin Consiliul Local (acţionar majoritar – cota de participare 92,7643%), oraşul Topoloveni, prin Consiliul Local (cota de participare 2,4119%), comuna Bascov, prin Consiliul Local (cota de participare 2,4119%) şi comuna Mărăcineni, prin Consiliul Local (cota de participare 2,4119%).
Termo Calor Confort face eforturi mari ca să mai rămână cu o cotă rezonabilă de clienţi, în condiţiile în care în ultimii ani mii de familii din Piteşti au renunţat la sistemul centralizat de termoficare şi au cumpărat centrale de apartament, diferenţele la plată fiind vizibil mai mici. La momentul actual există 23.810 apartamente care sunt încălzite cu centrale individuale (de apartament), şi 30.512 apartamente care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. La ora actuală, Consiliul Local şi Primăria încearcă să mascheze tot dezastrul cu falimentul Termoficării prin construirea de centrale de cartier. Luna trecută s-a hotărât ca debranşările să fie interzise în asociaţiile de proprietari unde numărul apartamentelor debranşate este sub 49% din totalul apartamentelor. Practic, dintre cele 30.512 apartamente rămase în sistem, doar 5657 se mai pot debranşa dacă doresc. Altfel spus, piteştenilor li se bagă pe gât cu forţa o variantă unică de termoficare… Dintre cele 24.855 de apartamente care nu se mai pot debranşa, un număr de 14.978 sunt deja încălzite de la centrale de cartier. Nu ar fi deloc rău ca procurorii de la Anticorupţie să ia la puricat modul în care s-a „jonglat” cu sutele de miliarde din bani publici pentru Termoficarea piteşteană, fără ca nimeni să…. plătească. Dar niciodată nu-i prea târziu!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.