Cetaţenii vor putea să-şi pună bunurile la dispoziţia statului pentru exerciţiile militare

Conform unui proiect de act normativ al Ministerului Afacerilor Interne, cetăţenii vor putea să-şi pună bunurile la dispoziţia statului, în mod voluntar, pe durata concentrării de trupe sau a exerciţiilor militare.

De asemenea, în aceste situaţii, oamenii vor avea posibilitatea de a da o mână de ajutor, fie în mod voluntar, fie contra-cost.

În ce priveşte punerea la dispoziţia autorităţilor a bunurilor personale, acest lucru va fi posibil doar pe bază voluntară, prin convenţie a părţilor, iar vizate vor fi, în aceeaşi măsură, firmele şi instituţiile publice. Bunurile ce vor putea fi puse voluntar la dispoziţie vor fi, de exemplu, mijloacele de transport: maşini, trenuri, avioane, bărci, clădirile, terenurile, animalele şi spaţiile de depozitare.

Tot pe bază voluntară, autorităţile vor fi îndreptăţite să apeleze la persoane fizice pentru a presta servicii în interes public.

Persoanele fizice vor putea să presteze servicii contra-cost

Chemarea persoanelor fizice în caz de concentrări sau pe timpul desfăşurării exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare se va face, conform proiectului iniţiat de MAI, fie pe bază de voluntariat, fie în baza unui acord al părţilor, după ce se ajunge la un consens în privinţa remuneraţiei.

Persoanele care vor putea fi chemate de stat pentru prestarea de servicii în interes public vor fi cele apte de muncă în vârstă de cel puţin 16 ani. Mai exact, bărbaţii cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani şi femeile cu vârste cuprinse între 16 şi 63 de ani. Potrivit proiectului, dacă nu vor exista voluntari sau persoane dispuse să presteze servicii contra-cost, autorităţile vor putea să ia măsurile legale pentru a chema cetăţenii apţi pe care-i au în baza de date.

Astfel, în vederea prestării de servicii în interes public, angajatorii vor fi obligaţi să comunice datele propriilor salariaţi: nume, CNP, meserie, locul de muncă şi domiciliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here