Agricultură la mila Domnului. Cum se combate seceta la români şi în ţările Uniunii Europene

Seceta face prăpăd în România, iar cele mai afectate zone sunt cele din sud. Oamenii sunt disperaţi pentru că animalele le mor se sete, iar recoltele s-au uscat de tot.

 

În această mare de disperare s-a implicat şi biserica, inclusiv cea de la Argeş, unde Arhiepiscopul Calinic le-a cerut preoţilor ca timp de 5 săptămâni să se roage în fiecare seară pentru ploi: “Din mila lui Dumnezeu ne aflăm în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, timp duhovnicesc de intensificare a rugăciunii, evlaviei și milosteniei creștine, prilej pentru care, punem la inima slujitorilor Sfintelor Altare, rugămintea de a săvârși în fiecare seară, la ora Vecerniei, Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, la sfârșitul căruia, Vă îndemnăm să adăugați canonul, ecteniile și rugăciunile speciale în vreme de secetă, prevăzute în Liturghier și Molitfelnic, pentru a cere îndurare de la Prea Bunul și Milostivul Dumnezeu”, a fost mesajul ÎPS Calinic.

Nimic rău în asta, ba poate chiar un strop de speranţă în ideea că bunul Dumnezeu îşi va îndrepta faţa către noi şi va da drumul la ploi.

Însă, după cum tot românul spune: “Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă” credem că mult mai benefic ar fi, ca pe lângă rugăciuni şi slujbe, să refacem şi sistemele de irigaţii distruse aproape în totalitate după 1989. Mai ales că, statitisticile ne spun că pământul din România ar putea hrăni 80 de milioane de oameni şi nu doar 22 de milioane.

Avem 9,4 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional, bun pentru agricultura, fapt ce face ca România să aibă cea mai mare suprafaţă agricolă pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

Numai că aceste date nu ne folosesc la nimic! Cât folosim însă din toată această suprafaţă? Mai ales cât irigăm, pentru că tot vorbeam de secetă?

Conform statisticilor, în România din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil se irigă în medie circa 120.000 de hectare, adică doar 1,2% din toată suprafaţa agricolă a ţării.

Înainte de 1989, România avea o rețea de irigații întinsă pe o suprafață de 3,2 milioane hectare, dar care a fost distrusă aproape în întregime, instalațiile fiind furate sau lăsate în paragină.
Cum România nu are încă un plan bine pus la punct în ce priveşte sistemul de irigaţii şi în următorii ani “agricultura românescă va rămâne… tot la mila Domnului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here