Certificatele de handicap din Argeş, controlate de Ministerul Muncii

După ce, în urma unui control, Ministerul Muncii a descoperit la Sibiu un număr foarte mare de certificate de handicap false, asemenea inspecţii vor fi realizate şi în alte judeţe printre care şi Argeş, Vrancea, Iaşi şi Bistriţa Năsăud. Prezenţa judeţului nostru pe lista de control a ministrului ridică semne de întrebare. La nivelul judeţului, în prezent, există în jur de 27.000 de persoane, adulţi şi copii, cu certificate de handicap obţinute pentru diverse afecţiuni. În ceea ce-i priveşte pe cei în drept să răspundă pentru acest lucru, autorităţile argeşene spun că nu se tem de niciun fel control.
„Oficial, nu am primit nicio înştiinţare, am văzut şi  noi la televizor, dar nu ştiu dacă are legătură cu Sibiul sau e vorba de un control de rutină periodic. Noi avem un număr mare de persoane cu handicap în evidenţă pentru că şi populaţia e mai mare faţă de alte judeţe. Nu cred că vor găsi ceva, fiindcă noi la comisie, suntem puşi să evaluăm actele medicale cu care solicitanţii vin de la medicul de familie şi medicul specialist. Nu suntem în măsură să punem diagnostice, trebuie doar să încadrăm pacienţii în gradele de handicap pe baza criteriilor legale.
În cazul sesizărilor făcute de alţii sau din oficiu, pe oftalmologie spre exemplu, noi am cerut reexpertizări într-un centru universitar, tocmai ca să nu existe probleme. În plus, nu văd cum s-ar putea falsifica un astfel de certificat. Nimeni nu poate! Toate persoanele care deţin un certificat sunt cuprinse într-un sistem informatic numit Sensitive care se deschide, în paralel, atât la Casa de Asigurări de Sănătate, cât şi la Casa de Pensii. Toată această discuţie mi se pare subiectivă şi interpretabilă”, ne-a declarat Claudia Radu, preşedinta comisiei de evaluare de la DGASPC Argeş.
În Argeş, potrivit ultimelor statistici, procentul de persoane cu handicap este de 4% din populaţie. Predomină handicapurile mentale şi psihice, 5.725 şi, respectiv, 2.376 de cazuri. Alţi 5.437 de argeşeni suferă de un handicap locomotor, iar 4.504 persoane au afecţiuni somatice, în care se încadrează bolile care generează un handicap, de la cancer la transplanturi.
De asemenea, 4.388 de persoane au probleme de vedere, iar 891- de auz. Pentru plata indemnizaţiilor acestor persoane bugetul de stat asigură lunar circa 5,7 miliarde de lei vechi pe lună, potrivit datelor oficiale de la DGASPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.