Cele mai profitabile soiuri de cătină din România se găsesc la Institutul de Cercetări Pomicole Mărăcineni

Una dintre cele mai profitabile afaceri pentru fermierii români este cultivarea de cătină.

Anul trecut, zeci de agricultori din România s-au bucurat de profituri de circa 7.000 de euro pe hectar din cultivarea acestui fruct.

După cum precizează unul dintre cei mai mari producători de material săditor din ţara noastră, Simion Paşca, omul de la care zeci de agricultori cumpără în fiecare an butaşi, cele mai bune soiuri de cătină sunt cele de la Institutul de Cercetări Pomicole Mărăcineni. „Eu lucrez cu soiurile proprietarului Institutului de Cercetări Pomicole Mărăcineni Argeş, mai exact cu Şerpeni, foarte multă lume îl caută, şi cu Piteşti 1 şi Piteşti 2”, precizează producătorul, care de mai bine de 12 ani colaborează cu Institutul de la Mărăcineni.

Agricultorii care doresc să înfiinţeze o cultură de cătină trebuie să ştie că această plantă nu este una pretenţioasă la sol, însă necesită irigare, pentru o dezvoltare cât se poate de bună. În cel de-al patrulea an, rădăcinile cătinei pot ajunge şi la 10 metri pe orizontală. Pentru înfiinţarea unui hectar de cătină, costul ajunge la circa 2.500 de euro, iar profitul apare abia în al cincilea an. Producătorul Simion Paşca urmează să fie autorul unui nou soi de cătină, în urma colaborării sale cu Institutul de Cercetări Pomicole Piteşti – Mărăcineni, care după cum spune chiar fermierul o să-i poarte numele nepoatei sale, Carina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here