La doar 26 de ani, Dănuţ Bulf din Poiana Lacului este singurul crescător din Argeş de păsări din rasa Mătase Japoneză Albă.
Argeşeanul a făcut o adevărată afacere din creşterea acestei rase deosebite, cu care participă activ la toate expoziţiile şi concursurile naţionale, dar şi internaţionale.
Rasa Mătase Japoneză este singura rasă care are pielea neagră, cinci degete la picioare, dar şi un aspect aparte, având corpul acoperit cu puf asemănător cu cel al pisicilor birmaneze.
Tănărul argeşean se poate mândri cu exemplarele de păsări de Mătase Japoneză Albă care cresc în ograda sa de mai mulţi ani. Pasiunea pentru aceste minunate bijuterii, după cum chiar el afirmă a început în urmă cu 9 ani, când era doar un copil.
„Pasiunea mea pentru aceste minunate bijuterii a început acum 9 ani, la o expoziţie locală de păsări şi a fost dragoste la prima vedere, astfel că, pe loc am cumpărat două găinuşe şi un cocoşel din rasa mătăsoşilor. Deşi eram doar un copil, de atunci am făcut tot posibilul să le înmulţesc. În vremea respectivă nu ştiam ce înseamnă această rasă, însă am achiziţionat cărţi de profil, m-am documentat foarte mult şi apoi am investit, achiziţionând păsări de la cei mai buni. Sunt membru al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale de Rasă Argeş şi am participat cu bijuteriile mele la diferite expoziţii şi concursuri, precum: Expoziţia de la Ştefăneşti care a avut loc pe 29 ianuarie – 1 februarie 2015, unde am obţinut diploma de campion la categoria Mătase Japoneză Albă, dar şi la Expoziţia Exhibition de la Bucureşti, Romexpo care a avut loc pe 27, 28 februarie – 1 martie 2015, unde am ieşit din nou campion cu această rasă. Anul acesta am deja două titluri de Campion şi sper să demonstrez în continuare, că şi noi Argeşul existăm pe harta Crescătorilor de top din Europa, Mătasea Japoneza fiind una dintre cele mai frumoase rasă de găini, pielea de culoare neagră fiind acoperită de un penaj cu aspect de blană, mătăsos la atingere”, ne-a povestit Dănuţ Bulf.
Argeşeanul Dănuţ Bulf, singurul crescător din România care participă la Expoziţia Europeană de păsări şi animale de rasă pură din Franţa
„Am învăţat standardul rasei foarte bine şi asta se vede în gospodăria mea şi mă mândresc cu cea mai bună linie de mătase din ţară. Astfel, am onoarea să reprezint România cu această rasă la Expoziţia Europeană de păsări şi animale de rasă pură din oraşul Metz, Franţa pe data de 13 noiembrie, unde sunt invitate 25 de ţări. De asemenea, voi participa şi la expoziţia naţională de la Lugoş, care va avea loc pe 3 decembrie şi mă voi implica foarte mult pentru a ridica trofeul naţional. Scopul meu este selecţia, ameliorarea,conservarea, creşterea numerică şi valorică a găinilor de rasă, precum şi promovarea şi popularizarea acestora în ţară şi peste hotare. Pentru a ajunge la performanţe trebuie să ai cât mai puţine rase, astfel nu poţi ţine cont de încrucişări, se merge pe linii, familii, cine vrea să lucreze trebuie să ştie provenienţa fiecărei păsări şi să urmărească în decurs de 2 – 3 ani şi să formeze familii”, ne-a povestit crescătorul argeşean.
Preţul unei găini din rasa Mătase Japoneză ajunge la 1.000 de euro, iar un pui este vândut cu 60 de lei
Argeşeanul are în prezent, în ogradă 28 de exemplare din rasa de Mătase Japoneză Albă, dar şi 14 puişori pe care îi creşte pentru a participa cu ei la expoziţii. Păsările din această rasă necesită o îngrijire aparte.
Dacă pe timpul verii, acestea pot umbla libere, pe timpul iernii, din cauza temperaturilor scăzute, păsările din rasa Mătase Japoneză au nevoie de un adăpost bine izolat, unde temperaturile să nu scadă sub 10%, deoarece acest lucru influenţează nu doar sănătatea păsărilor, ci şi producţia de ouă.
Pentru a se dezvolta normal, păsările din rasa Mătase Japoneză au nevoie de o hrană bogata în proteine, glucide, grăsimi, substanţe minerale, precum şi în vitamine. Crescătorii care doresc să îşi expună păsările în cadrul concursurilor internaţionale trebuie să evite hrana care conţine porumb, deoarece le poate îngălbeni penajul.
Chiar dacă producţia medie de ouă este de circa 120 pe an, găinile din rasa Mătase Japoneză nu îşi sistează ouatul nici măcar pe perioada iernii. Cu toate acestea, ouăle sunt mici, având circa 35 – 40 de grame. Atât carnea, cât şi ouăle găinilor din această rasă au calităţi organoleptice deosebite, fiind considerate o delicatesă în marile restaurante.
Carnea are o aromă şi un miros deosebit şi este foarte bună pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale ficatului sau de diabet. Păsările din această rasă sunt singurele care au carnea, organele, precum şi oasele negre. „Anul acesta am vândut pui în valoare de 3.500 de lei, preţul unui exemplar de două luni ajungând la 60 de lei. În ceea ce priveşte un exemplar găină sau cocoş, preţul unei păsări poate ajunge şi la 1.000 de euro, depinde de calitatea acesteia.
„În România sunt doar patru crescători de astfel de exemplare de Mătase Japoneză, însă nu au mari rezultate. De aceea, sper ca acest hoby să mă ţină cât mai mult şi să am rezultate cât mai bune. În primul rând este vorba despre satisfacţia mea personală, pentru că financiar, poţi să faci bani, însă nu la modul să te îmbogăţeşti”, a precizat crescătorul argeşean.