Cele mai profitabile fonduri de pensii private, la 4 ani de la înfiinţare

INVESTIŢII Vedeţi care este topul primelor cinci după profitul adus cotizanţilor şi în ce au investit banii dumneavoastră. Îngrijorarea privind imposibilitatea sistemelor publice de stat de a mai asigura pensiile într-un viitor destul de apropiat, readuce în prim-plan soluţia pensiilor private. În luna mai s-au împlinit deja patru ani de când o parte din contribuţiile pentru pensie care se opresc din veniturile fiecărui angajat şi din cele plătite de angajator sunt direcţionate către fondurile private de pensii, şi gestionate în cadrul pilonului II.

Pensia publică, împreună cu cele două piloane de pensii private, ar trebui să asigure pentru beneficiar, cumulat, circa 80% din salariu. În opinia analiştilor, o pondere de 60% din total este aportul pensiei din sistemul public, 10% al celei private obligatorii, iar pentru restul de 10% ar trebui se apeleze la un fond de pensii facultative.
Potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) câştigurile obţinute până acum de pensiile private obligatorii diferă destul de mult. La sfârşitul lui aprilie cel mai performant fond generase un câştig anualizat de 6,82% iar cel mai puţin performant oferise un randament de 5,02%. Topul primelor cinci fonduri arată astfel: Pensia Viva, administrat de AVIVA, AZT Viitorul tău –Allianz Ţiriac, BCR – BCR, Eureko – Eureko şi Aripi- Generali.
Randamentele mai mici au determinat beneficiarii să migreze de la un fond de pensii la altul, transferul fiind gratuit după doi ani de la aderare. De la înfiinţarea sistemului de pensii obligatorii, în mai 2008, şi până în iunie 2011, circa 19.000 de români au schimbat fondul. Mişcarea trebuie făcută, spun specialiştii, doar după ce observaţi timp de trei-patru ani performanţele celui actual. Randamentul este un criteriu ce se justifică doar la diferenţe de cel puţin 2 puncte.
Unii analişti recomandă ca până la 40 de ani să se opteze pentru un fond mai riscant, dar care promite randamente mari, iar ulterior, până la 50 de ani, pentru unul mai conservator, care să protejeze randamentul obţinut. De la vârsta de 50 de ani şi până la pensionare este indicat un fond cu grad minim de risc.
Potrivit celor mai recente date ale CSSPP, în aprilie 2012, 5,64 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, în creştere cu 6,45% faţă de aprilie 2011. Dintre cotizanţi, 56,71% aveau vârsta de până în 35 ani şi 43,29% – peste 35 de ani.
În condiţiile unei cote de contribuţie de 3,5% din venitul brut realizat, în luna aprilie 2012 s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 202,48 milioane lei. În total, în primele 4 luni din 2012, au fost virate contribuţii în valoare de 771,38 milioane lei. În prezent, circa 5% din conturile de pensii obligatorii nu au fost însă alimentate cu nicio contribuţie de angajator sau beneficiar.
Banii au fost investiţi în proporţie de 69,71% în titluri de stat, procent în creştere faţă de anii trecuţi, 12,06% în acţiuni şi restul în diverse tipuri de plasamente. În aprilie 2012, aproximativ 91,50% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate în ţară, iar restul de 8,50% erau investiţii externe, din care investiţii în UE au fost 8,48%.
Administratorii au obligaţia de a transmite în scris, în fiecare an, fiecărui participant, o scrisoare de informare cu date despre situaţia activului personal al participantului la data de 31 decembrie a anului precedent.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.