Partidele politice au stabilit deja, în mare, criteriile pe care trebuie să le îndeplinească viitorii candidaţi la alegerile parlamentare din această iarnă.
PNL vrea scriitori de eseuri şi aşi la gramatică!
Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a declarat că se gândeşte la posibilitatea de a le cere candidaţilor să scrie un eseu despre pentru care vor să candideze la alegerile parlamentare.
”Mă gândesc cum ar fi să am posibilitatea să le cer tuturor celor care vor să candideze să scrie un eseu despre motivul pentru care vor să candideze încă o dată sau prima dată. Fără să fie ajutaţi de un consilier, de un prieten, de goagăl. Să scrie ei, simplu, care cred că le este misiunea. Cu gramatica din dotare, fără să fie obligaţi să gloseze pe teme filosofice de morală politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, pe Facebook.
Adriana Săftoiu a afirmat că electoratul ar aprecia sinceritatea celor care vor recunoaşte că fără un loc în Parlament nu mai au nici un loc de muncă. “Electoratul ar aprecia măcar sinceritatea lor, chiar şi a celor care vor recunoaşte că fără un loc în Parlament nu mai au nici un loc de muncă. Cetăţenii au dreptul să ştie cum îşi prefigurează misiunea viitorii candidaţi. De ce mai vor încă o dată în Parlament sau pentru prima dată”, a conchis Adriana Săftoiu.
Băsescu, PMP: să aibă o meserie pe care să o fi practicat
Şi Traian Băsescu pune condiţii pentru candidaţii PMP la parlamentare: să aibă o meserie pe care să o fi practicat. El le-a recomandat liderilor organizațiilor partidului acest lucru drept criteriu de eligibilitate pentru candidați.
„Până pe 15 septembrie în toate organizaţiile să se depună solicitări de a fi pe listele de candidaţi pentru alegerile legislative. Am făcut o recomandare și anume: președinții de organizații să recomande doritorilor să fie oameni care au o meserie. Când spun oameni care au o meserie nu mă refer la oameni care să aibă o diplomă, ci la oameni care să își fi practicat meseria și care să fie politicieni liberi. Atunci când nu ai practicat o meserie și te trezești proaspăt absolvent parlamentar nu vei face niciun rabat de la slugărnicia de a rămâne în politică cu orice preț. Cei care au o meserie vor face politică relaxați, pentru că vor ști că, dacă nu mai ies parlamentari la legislatura următoare, dacă sunt verticali în fața șefilor politici, au un refugiu în propria lor meserie”, a afirmat miercuri Traian Băsescu la finalul Consiliului Executiv Național al PM.
El a adăugat că experiența într-o meserie îi ajută pe parlamentari să contribuie la proiectele de lege dezbătute.
„Am avut și medici care nu au practicat niciodată și au ajuns și miniștri ai Sănătății sau medici ginecologi care nu au practicat niciodată, dar au ajuns miniștri ai Agriculturii. Am avut tot soiul de specimene. Atunci când ai o profesie practicată și care te face să te simți liber ca politician, ai și necesarul de experiență să contribui la acele legi care îți trec prin fața ochilor”, a explicat Băsescu.
Liviu Dragnea: criterii de performanţă, să vină la muncă măcar două zile pe săptămână
Candidaţii PSD la alegerile parlamentare vor fi aleşi în baza criteriilor de performanţă, a decis Liviu Dragnea, preşedintele PSD. Iar ei pot participa la alegeri doar în județele din care provin!
„Primul criteriu de performanță sunt oamenii. Trebuie să fim convinși că un om pe care îl punem este apreciat de oameni. Alt criteriu de performanță îl reprezintă activitatea lui în parlament, dacă a mai fost parlamentar. Al treilea criteriu, trebuie să fie foarte bine pregătit când merge în comisiile de specialitate.Trebuie să aibă o susținere serioasă din partea organizației. Şi cel mai important să vină la muncă măcar două zile pe săptămână. Am spus-o mereu, o spun și acum, nu voi trimite de la București în niciun județ pe nimeni. Niciun Agamiță Dandanache nu va mai exista în PSD. Probabil că o să fiu primul președinte care nu mai trimite pe nimeni de la centrul în județ pentru că este în primul rând o dovadă de respect față de oameni”, a declarat Liviu Dragnea.