Deşi am ajuns în 2015 şi cazurile în care contactarea de diverse boli şi microbi în urma unui consult medical ar trebui să fie exclusă, controalele efectuate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică în cabinetele stomatologice argeşene arată contrariul.
Potrivit raportului de activitate al DSP pe anul trecut, doar în urma unui singur control, efectuat în luna noiembrie de Serviciul de Inspecţia şi Controlul Factorilor de Risc din Mediul de Viaţă şi de Muncă, din 54 de cabinete verificate, nici 10% nu au fost găsite în regulă.
Cifrele seci arată aşa: în 12 cabinete nu se efectuau corespunzător operaţiunile de decontaminare, curăţare şi dezinfecţie a instrumentarului stomatologic în vederea sterilizării, nerespectându-se  protocolul complet de sterilizare, în 46 de cabinete nu se steriliza instrumentarul critic (piesa de turbină care vine în contact cu mucoasa periodontală) după fiecare pacient, conform normelor, în 25 de cabinete nu se înregistrau corect operaţiunile de sterilizare, iar în 22 de cabinete care aveau în dotare autoclave fără sistem de înregistrare a ciclului de sterilizare şi etuve, nu se utilizau indicatori biologici pentru verificarea eficienţei sterilizării.
Astfel, mai arată raportul, cu excepţia a 3 cabinete, toate celelalte în care se sterilizează la autoclav nu verifica eficienţa procedurii, potrivit protocoalelor, iar în 11 alte cabinete recipientele cu soluţii dezinfectante nu erau etichetate conform normelor. În plus, la unul dintre ele s-a găsit un produs de acest fel expirat! Nici la capitolul colectării deşeurilor cu potenţial contaminant nu se respectau normele, 7 cabinete fiind găsite în neregulă.
Doar la această tură de control au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, din care 21 de amenzi în valoare totală de 120 de milioane de lei vechi şi 13 avertismente. Din câte se pare, doar de frică stomatologii argeşeni au reuşit să îşi facă ordine în ogradă, dat fiind că la cele 3 recontroale efectuate până în prezent s-a constatat că au fost îndeplinite în totalitate măsurile impuse pentru remedierea deficienţelor descoperite.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI