Visul de a circula prin Ardeal cu 130 de kilometri la oră a rămas…doar un vis. Epopeea Bechtel a luat sfârşit, după ce statul român a achitat o notă de plată de peste 1,4 miliarde de euro pentru numai 84 de kilometri de autostradă. În urmă a rămas un şantier care, dacă nu va fi continuat, se va degrada. Păgubosul contract însă ne-a fost impus de americani, după cum declară preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu: „Nu mai este niciun secret că semnarea contractului cu firma americană Bechtel a fost condiţionat la vremea respectivă de intrarea României în NATO“, a declarat Nicolescu vineri în cadrul unei conferinţe de presă.

Miniştrii Transporturilor care au gestionat contractul păgubos 

2003-2004. MIRON MITREA 
A fost semnat contractul de către fostul şef al CNADNR, Mihai Başulescu – în prezenţa lui Adrian Năstase, premier la acea vreme. Atunci au început lucrările pe tronsoanele- Câmpia Turzii-Cluj Vest şi Suplacu de Barcău. 

2005 – 2006. GHEORGHE DOBRE 
Americanii de la Bechtel au devansat termenul de finalizare a lucrării cu un an. Atunci, compania a suspendat lucrările, iar statul român a ameninţat pentru prima dată că reziliază contractul. 

2006 – 2007 / 2009 – 2010. RADU BERCEANU 
Americanii reiau lucrările pe şantier. În 2006 este făcută publică o parte din contract. S-au alocat mai mulţi bani. Sunt inauguraţi primii 42 de kilometri ai autostrăzii. Premierul Emil Boc şi Radu Berceanu au făcut un drive-test cu o Dacie Logan. 

2007 – 2008. LUDOVIC ORBAN 
Au început discuţiile privind oportunitatea acestui contract. Motivul: autostrada nu face parte din Coridorul IV, pretextul invocat pentru construirea acesteia. S-a pus pentru prima dată problema reducerii costurilor pe km. 

2010 – 2011. ANCA BOAGIU 
Executivul a impus companiei să reducă consturile pentru fiecare km de autostradă, de la 25 de milioane de euro, la 6,9 milioane şi reducerea cu 30% a valorii contractului. S-au inaugurat încă 10 kilometri.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI