Florian Ghimpu are 36 de ani, este piteştean la origini şi a fost vedetă atât înainte de 1989, cât şi după.

În şcoala generală era scos mereu în faţa scenei, la „Cântarea României”, pentru că dădea bine îmbrăcat în pionier, fiind blond cu ochii albaştri. După Revoluţie, şi-a făcut un nume pentru că a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică , iar, drept urmare, s-a făcut remarcat ca actor, regizor de dublaj şi voci în mai multe desene animate: Fulger McQueen, Ratatouille, Pisicile Aristrocate, 101 Dalmaţieni, Shrek III, Winnie de Pluş.  Din 2004, Florian cochetează cu televiziunea, iar din 2012 realizează emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite”, difuzată pe postul naţional Prima TV. Aşa după cum chiar el povesteşte, actorul Florian Ghimpu a avut o copilărie specifică perioadei comuniste: se juca în faţa blocului, cu cheia de gât, era trimis la 6 dimineaţa să stea la coadă la lapte, atunci când părinţii nu puteau, se uita la serialele obişnuite de desene animate cum ar fi „Mihaela”, sau „Lolek şi Bolek”. Un mare avantaj pentru el a fost că locuia într-un apartament situat în imediata vecinătate a fostei fabrici de lapte din Piteşti, ICIL, asta însemnând că nu trebuia să bată cale lungă pentru a lua o sticlă de lapte şi câteva borcane de iaurt cu capac din staniol. Tot curtea ICIL-ului reprezenta şi un principal loc de distracţii, pentru că sărea gardul, împreună cu alţi copii, ca să fure mere verzi, iar paznicul îi lua de fiecare dată la goană. 

„Nu contează că nu şti să cânţi, dă-i cu arcuşul, vino în faţă!“

Realizatorul emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite“ spune că în şcoala generală fetele erau îndrăgostite de el, mai ales că avea ochii albaştri şi părul blond. Însă de acest lucru se foloseau şi profesorii, atunci când aveau loc serbările comuniste. Practic, pe Florian îl foloseau ca imagine, scoţându-l pe scenă la „Cântarea României”, pentru că dădea bine îmbrăcat în pionier şi cu vioara în braţe. Practic, nimeni nu ţinea cont că Florian abia învăţase să cânte la respectivul instrument. I se spunea doar să stea în faţă, să cânte încet pentru că grupul din spatele său interpreta cântecul aşa cum trebuia. „Mi se spunea: „Nu contează, dă-i cu arcuşul, vino în faţa camerei! Sora mea era chemată şi la paradele de pe stadion, la demonstraţiile acelea cu cercuri, cu mingi, cu flori…
Nu ţin minte să mă fi încercat o revoltă faţă de această situaţie, o luam ca atare, dar ţin minte şi că ne era foame, ne era sete, stăteam cu orele acolo şi nu avea nimeni grijă de noi“, povesteşte actorul.
Liceul l-a urmat la „Alexandru Odobescu” şi era printre primii din clasă, chiar dacă planurile sale de viitor, care includeau actoria, nu se prea împăcau cu profilul pe care îl urma, adică matematică – fizică. Totuşi, Florian a pus burta pe carte, ascultând sfatul părinţilor săi, care erau de condiţie modestă, ajungând astfel să se numere printre premianţii clasei. 

Este iniţiatorul formaţiei de muzică „For You“ din Piteşti

Florian Ghimpu a avut înclinaţii spre artă încă din adolescenţă, fapt dovedit şi de iniţiativa pe care a  avut-o de a înfiinţa o trupă de muzică. „Am vrut să fiu mai întâi bucătar, apoi pompier, poliţist, inginer auto, tot felul de lucruri… Dar în liceu am început prima dată să doresc să fac muzică. Mi-am şi făcut o trupă, în 1994, cu care am şi cântat, până în 1998. Se numea „For You“. Trăgeam demo-uri, mergeam cu ele la posturi de radio, inclusiv în Bucureşti, la Radio „Contact”, la Radio „Delta”, la  „21″, la toate radiourile care erau atunci la modă. Am cântat prin ţară, am intrat şi în diverse topuri româneşti… Toate astea, cu efortul, dar şi cu finanţele proprii, ale mele şi ale celorlalţi doi membri ai trupei“. 
După liceu, Florian a intrat la UNATC, iar apoi a luat calea actoriei, mai ales că a nimerit la clasa Olgăi Tudorache, o mare maestră în acest domeniu. Acum, Florian Ghimpu a lăsat deoparte dublurile pe care le-a făcut mulţi ani la diferite filme de desen animat şi s-a profilat pe televiziune. De anul trecut, realizează emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite“ unde a înregistrat un real succes. Îi place să lucreze cu copiii, mai ales că are şi el o fetiţă care tocmai se pregăteşte de primul an de şcoală. S-a stabilit în Bucureşti, iar în Piteşti vine cât poate de des.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI