Calificată în Cupele Europene, echipa de baschet BCU Piteşti trebuie să plătească amenzi usturătoare ca să poată juca în Trivale meciurile de pe teren propriu. Deşi Sala Sporturilor din Trivale nu îndeplineşte aproape niciuna dintre condiţiile impuse de FIBA în baschetul european, condiţiile de participare sunt total diferite faţă de cele din fotbal. Astfel, în cazul în care o sală nu îndeplineşte condiţiile omologării pentru meciuri internaţionale, echipa-gazdă plăteşte amenzi pentru fiecare neregulă şi poate juca acasă.
Ziguli a tras semnalul de alarmă
Totul a pornit imediat după ce BCU a câştigat Cupa României şi a fost anunţată că va participa în Cupele Europene. George Ziguli, directorul tehnic al echipei, a anunţat încă de pe atunci că Sala Sporturilor din Trivale nu se ridică la pretenţiile FIBA şi că este foarte posibil ca echipa piteşteană să nu poată evolua acasă. Numai că primarul Tudor Pendiuc nici nu a vrut să audă de aşa ceva şi le-a cerut celor care se ocupă de echipă să facă tot posibilul ca piteştenii să vadă pe viu meciurile echipei lor favorite. În aceste condiţii, Ziguli a făcut toate demersurile posibile, dar amenzile vor fi drastice.
Trebuie spus că, în baschetul european, condiţiile de participare sunt total diferite faţă de cele din fotbal. Astfel, în cazul în care o sală nu îndeplineşte condiţiile omologării pentru meciuri internaţionale, echipa- gazdă plăteşte amenzi pentru fiecare neregulă, dar poate juca acasă.
Garanţie de 20.000 de euro
Înaintea tragerii la sorţi, BCU Piteşti a achitat către FIBA o garanţie de 20.000 de euro, bani din care se vor plăti amenzile, în momentul în care oficialii vor veni să inspecteze Sala Sporturilor din Trivale. Numai că, aşa după cum arată sala din Piteşti, este foarte probabil ca cei 20.000 de euro să nu ajungă, iar oficialii piteşteni să fie nevoiţi să mai plătească în jur de 10.000 de euro. Totul se va lămuri peste trei săptămâni, atunci când va veni inspecţia de la FIBA.
Tribune mobile
Una dintre condiţii este ca sala să aibă minimum 2.000 de locuri, iar cea din Trivale are doar 850, motiv pentru care se vor închiria două tribune mobile ce vor fi montate în spatele coşurilor. În acest mod se va ajunge pe undeva pe la 1.250 de locuri, pentru restul trebuind să se plătească amendă.
La fel se va proceda şi în cazul mesei pentru presă, aceasta lipsind cu desăvârşire, la acest moment. Şefii clubului de baschet vor improviza ceva, dar în mod sigur nu se vor ridica la standardele cerute şi vor plăti o nouă amendă. Şi aşa se va merge din amendă în amendă, pentru că nici lucşii nu sunt suficienţi şi nici distanţele dintre băncile de rezerve şi tribune nu sunt cele regulamentare.
Ministerul nu bagă bani în renovări
Piteştiul se numără printre ultimele oraşe din ţară în care Sala Sporturilor mai depinde de Ministerul Sporturilor, minister care însă nu alocă bani suficienţi pentru renovări. În majoritatea oraşelor, primăriile sau consiliile judeţene au luat sălile în întreţinere şi au reuşit să le modernizeze la standarde internaţionale.
Din păcate, la Piteşti, situaţia este neclară de foarte mulţi ani, nimeni nefăcând niciun pas serios pentru ca Sala Sporturilor să arate cu adevărat bine. Noul director al sălii, Răzvan Tunaru, este însă hotărât să pună piciorul în prag şi, în cazul în care nu va găsi înţelegere la minister, va începe demersurile pentru ca sala să intre în patrimoniul Consiliului Judeţean Argeş sau al Primăriei Piteşti. În aceste condiţii, în mod sigur, în maximum un an vom avea şi noi o sală europeană şi vom putea găzdui în Trivale meciuri internaţionale de handbal, baschet sau volei.