ŞOFERIE, SCOALĂ GREA! La fel ca la BAC, doar 35% dintre argeşeni au promovat examenul de permis auto, în primele şase luni din acest an. S-au dus vremurile când permisul auto se lua uşor sau cu… şpagă în Argeş. La mai bine de trei ani de la scandalul „Permiselor”, dar şi de la introducerea probei teoretice date pe calculator, examenul pentru obţinerea permisului de conducere a devenit o adevărată „sperietoare” pentru argeşeni. Interesant este şi faptul că, mai nou, se pică mult mai mult la traseu decât la sală.

Aproape 6.000 de respinşi şi 686 de neprezentaţi

În ceea ce priveşte promovabilitatea în Argeş în primele şase luni din acest an, statisticile spun totul: doar 35,1% dintre candidaţi au promovat în total examenul pentru permisul de conducere, cam acelaşi procent cu elevii care au promovat Bac-ul… În cifre, asta înseamnă 3.211 promovaţi şi 5.937 respinşi. Plus 686 de neprezentaţi. O dovadă cât se poate de concludentă că examenul auto nu mai e deloc floare la ureche, ba din contră. Dintre cei 5.937 de respinşi, 3.473 au fost bărbaţi şi 2.464 femei.  Tot în primul semestru din 2011 au fost şi 129 de candidaţi cu vârste cuprinse între 51 şi 70 de ani şi doar 36 dintre ei au reuşit să promoveze.

Un candidat a susţinut examenul de permis în limba engleză

Am stat de vorbă şi cu un instructor auto experimentat, Emil Cojocaru de la Şcoala de şoferi MAEDA: „Am constatat în ultima vreme o creştere a nivelului de pregătire a candidaţilor. În general, ei au mai multe emoţii la traseu şi, în special, la trecerile de pietoni şi la priorităţi. Am avut peste 50 de cursanţi de la începutul anului, majoritatea cu vârste între 18 şi 35 de ani”.
După cum ne-a precizat şi comisarul şef Emil Angheloiu, şeful de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş, la ora actuală, în judeţ sunt 49 de şcoli de şoferi autorizate, precum şi 67 de instructori independenţi autorizaţi. Cât despre candidaţi, Angheloiu spune că „se pune mai mult accent pe pregătirea teoretică”. Însă „buba” rămâne la traseu, acolo unde se pică pe capete. În Argeş, sunt şi candidaţi care dau de trei ani examenul şi tot nu reuşesc să promoveze. Comisarul-şef Emil Angheloiu mai spune că a fost plăcut impresionat de un student la Informatică. „La proba teoretică, acesta a selectat din greşeală limba engleză ca limbă de susţinere a examenului. Cu toate acestea, el a obţinut 25 de puncte din 26 posibile. În Argeş, au dat examen pentru obţinerea permisului şi străini, în special francezi şi arabi. În general, francezii care dau examen sunt oameni licenţiaţi şi bine pregătiţi, dovadă fiind faptul că sunt admişi fără probleme”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI