Ziua Internaţională a Fetelor (International Day of the Girl Child) este sărbătorită anual la 11 octombrie, începând din 2012, ca urmare a discriminărilor la care sunt supuse fetele cu vârstă încă fragedă.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia prin care a proclamat Ziua Internaţională a Fetelor la sfârşitul anului 2011.

La prima ediția a fost abordată problema căsătoriilor impuse minorelor în mai multe ţări în curs de dezvoltare, acestea fiind retrase de la şcoală şi trăind în sărăcie. În ce priveşte căsătoria timpurie, datele în acest sens sunt descurajatoare. Una din trei fete din țările în curs de dezvoltare (cu excepţia Chinei) sunt căsătorite înainte de a împlini 18 ani. Acestea nu mai au acces la educație, sunt mai vulnerabile în faţa violenței fizice și sexuale și nasc copii înainte să fie pregătite fizic sau emoțional. Sarcina reprezintă cel mai mare risc în rândul acestei categorii, cauzând 50.000 de decese anual. În Europa, țările cu cele mai ridicate ponderi ale minorelor măritate sunt Georgia (17%) și Turcia (14%).

Violența care începe în copilărie, continuă peste generaţii. Agenda pentru dezvoltare durabilă 2030 trebuie să răspundă nevoilor acestor fete și să le deblocheze potențialul.

Comments

comments