PROVOCARE Preşedintele PDL Mircea Andrei, a decis să meargă într-una dintre cele mai mari bătălii politice din Argeş, alegerea senatorului de Piteşti, care deschide, practic, anul electoral din 2012, pe mâna unuia dintre cei mai tineri oameni de afaceri din judeţ, Daniel Dragomir. Un candidat fără prea mare notorietate, dar cu o altă concepţie despre ceea ce se cheamă lumea politică. Senatorul de Piteşti, doctorul Mircea Cinteză, şi-a dat demisia din Senat pentru a-şi putea continua cariera medicală în fruntea Colegiului Medicilor. Conform legii, în primele trei luni ale anului care stă să înceapă, vom avea alegeri pe Colegiul Piteşti, data exactă urmând a fi stabilită de Guvern. În aparenţă această ştire pare una banală, românii nefiind la prima experienţă de acest fel după alegerile parlamentare din 2008. Au mai existat cazuri de alegeri parţiale şi pe alte colegii din ţară, iar lumea politică a rămas la fel. Nu acelaşi lucru se va întâmpla însă în cazul de la Piteşti, unde miza este una fantastică: învingătorul va lua totul, în vreme ce învinsul nu va pierde doar o luptă, ci un război. Şi asta deoarece alegerile pe Colegiul Piteşti deschid, de fapt, anul electoral din 2012, iar victoria va da linia partidului care va câştiga puterea în toamna viitoare. Trecând dincolo de perdeaua declaraţiilor politice, bătălia pentru Piteşti va fi una pe viaţă şi pe moarte între PDL şi PSD, indiferent dacă social-democraţii argeşeni se vor ascunde sub umbrela USL. Practic, USL-ul în Argeş nu reprezintă nimic fără Constantin Nicolescu şi Tudor Pendiuc, la fel cum şi PDL-ul ar fi un „călăreţ fără cap”, în lipsa senatorului Mircea Andrei.
Dacă însă cei doi „generali”, Nicolescu şi Pendiuc, ar putea da vina, în cazul unui eşec, pe noncombatul trupelor aliate din PNL şi PC sau chiar din PSD din cauza nearmonizării doctrinelor între cele trei partide, senatorul Andrei nu concepe ca partidul pe care-l conduce să nu câştige. Pentru el, nu există varianta pierderii alegerilor, iar asta s-a văzut după prima mutare pe care a făcut-o: la nici trei zile după ce Mircea Cinteză şi-a anunţat demisia din Senat, preşedintele PDL Argeş a făcut public numele candidatului care se va bate pentru postul de senator de Piteşti – omul de afaceri Daniel Dragomir. La prima vedere, graba senatorului i-a luat pe mulţi prin surprindere. Asta pentru necunoscători, deoarece „graba” lui Mircea Andrei arată că senatorul a decis să schimbe clasicele reguli ale unei bătălii electorale: „ţinerea sub tăcere până în ultimul moment a numelui candidatului, lăsându-şi adversarii să mute primii”. În termeni moderni, asta s-ar numi slăbiciune şi, în opinia lui Mircea Andrei, acest lucru nu are ce căuta la un om politic.
Totuşi, întrebarea care se pune este următoarea: de ce a ales Mircea Andrei această strategie? Pentru că românii, de regulă, îi iubesc pe cei care au curaj, şi nu pe cei şovăielnici? Este o variantă, dar, în ceea ce ne priveşte, considerăm că altul este motivul pentru care Mircea Andrei a mutat primul, în faţa adversarilor săi: senatorul a speculat cum nu se poate mai bine o oportunitate, aceea a imobilităţii pe care a arătat-o, vreme de 20 de ani, clasa politică din Argeş, unde un candidat se naşte greu şi după un lung travaliu de negocieri, în funcţie de interesele celor implicaţi. Chiar dacă nu putem şti care va fi finalitatea acestui important şi major gest politic făcut în premieră de senatorul Andrei, el reprezintă, în primul rând, o dovadă de bărbăţie şi curaj politic, un concept nou, prin care şeful PDL Argeş vrea să schimbe faţa actualei clase politice din judeţ. Una destul de prăfuită şi plină de marionete.

Daniel Dragomir, un candidat de tip nou, curat şi necompromis

Un rol important în aceste alegeri îl reprezintă şi candidatul pe mâna căruia senatorul Mircea Andrei a decis să joace această carte, Daniel Dragomir, un tânăr om de afaceri de 35 de ani din Piteşti. De ce nu a dorit Mircea Andrei să meargă pe mâna unui „veteran” cu ceva notorietate şi s-a oprit la un tânăr de 35 de ani, care, deşi este un om de afaceri de succes, este un nume care nu se identifică, deocamdată, cu actuala clasă politică? Ei bine, tocmai pe asta a mizat şi şeful PDL Argeş. A vrut să arunce în luptă un alt tip de candidat, un om necondiţionat material, curat şi necompromis, care poate să atragă voturi şi dintr-o altă zonă decât cea a electoratului captiv al unui partid.
Daniel Dragomir este, fără îndoială, un alt tip de candidat, pentru un alt tip de electorat, care s-a săturat să i se prezinte un activist vechi de partid a cărui imagine „nouă” este prelucrată în photoshop, iar discursul, fabricat în laboratoarele partidului. Alegerea lui Dragomir pare cu atât mai inspirată cu cât el personal vine dintr-o zonă unde electoratul nu este interesat în mod special de doctrine sau lupte politice, ci de calitatea umană şi profesională a celui pe care îl votează. Aşadar, după prima mutare, senatorul Mircea Andrei a câştigat un punct preţios în bătălia electorală ce va urma. Rămâne de văzut acum în ce fel vor contracara cei din USL această mutare pe tabla de şah care, în următoarele 90 de zile, se va numi Colegiul Piteşti.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI