Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro.

Cea mai bogată eparhie a Bisericii Ortodoxe Române este Arhiepiscopia Bucureştilor, cu un profit în 2014 de  7,42 milioane lei, urmată de Mitropolia Moldovei –  6,97 milioane lei, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor – 3,2 milioane lei şi de Arhiepiscopia Timişoarei – 3,11 milioane lei. Şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului se află în topul celor mai bogate eparhii din ţară, ocupând un loc fruntaş – 6, cu un profit de 2,3 milioane lei.

Ca surse de venit, Arhiepiscopia a declarat acatistele, pomelnicele, banii din lumânări, vânzarea de „suveniruri” bisericeşti, contribuţiile enoriaşilor, dar şi, logic, ceea ce obţine din proprietăţile pe care le deţine, adică păduri, spaţii comerciale şi alte afaceri.

Există însă şi două eparhii care au ieşit pe minus anul trecut. Astfel, la Craiova s-a raportat o gaură de peste 2,3 milioane de euro, iar la Episcopia Severinului şi Strehaiei pierderea a fost de peste 75.000 euro.

Comments

comments