Guvernul a decis: medicii nu sunt funcţionari publici. Şpaga pentru doctori şi asistente doar cu chitanţă

Medicii nu mai sunt funcționari publici de anul trecut, prin Ordonanța nr. 2, care i-a scos din acest sistem, actul normativ fiind aprobat de Parlament, a precizat marți, 18 august, premierul Victor Ponta.

 

“Vreau să lămuresc şi să fie foarte clar. Medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, 2014, ordonanţa 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcţionarilor publici.

Legea a fost, de altfel, aprobată de către parlament. Deci, din punctul ăsta de vedere, pe statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus. E vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiţiei, care a fost la aceste întrevederi şi care, împreună cu reprezentanţii sistemului medical, va veni săptămâna viitoare, de data aceasta cu un proiect de lege, nu cu ordonanţă de urgenţă, pentru că e o chestiune totuşi delicată care trebuie discutată mai mult în parlament şi reglementată într-o formă cât mai bună, care să prevadă pe înţelesul tuturor – încerc să nu folosesc termeni foarte juridici, ca să nu fie neclar – să prevadă faptul că acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă pentru medic, pentru asistent, pentru cei care l-au tratat, cu îndeplinirea cumulativă a trei condiţii, şi anume să nu fie condiţionată de către medic sau asistent, să fie după încheierea actului medical, nu la început, că de fapt e o condiţionare dacă e la început, şi trei – să fie declarate, în aşa fel încât, evident, să fie şi fiscalizate.

Cu aceste trei condiţii cumulative să nu mai implice răspunderea penală a medicului sau a asistentului sau al oricărui reprezentant al sistemului sanitar.

Ministrul Justiţiei, împreună cu reprezentanţii sistemului, va lucra – va fi, repet, proiect de lege, ca să nu greşim şi după aceea să revenim prin ordonanţă de urgenţă.

Miercurea viitoare îl trimitem în parlament şi sunt convins că în comisiile juridice se va îndrepta dacă e ceva de îndreptat, în aşa fel încât prevederea să fie foarte clară şi, repet, să se stabilească foarte clar că dacă sunt îndeplinite cele trei condiţii cumulative atunci nu mai există responsabilitate penală.

E o modificare importantă în sistemul nostru de sănătate. Vreau să cred că este o soluţie pe care o folosim pentru a merge în direcţia bună, alături de creşterea veniturilor personalului şi alături, sigur, de creşterile de investiţii în sistemul de sănătate. Nu sunt naiv. Mai avem încă foarte mult până să putem da oricărui medic 5.000 de euro cum dă nu ştiu ce ţară din UE, dar atâta timp cât avem o strategie asumată de către parlament şi guvern de creştere atât a veniturilor, de clarificare a statutului personalului medical şi de investiţii în sănătate, putem avea speranţa că acest sistem în care s-a investit şi în care muncesc oameni extraordinari – şi eu întotdeauna am ţinut să-mi exprim recunoştinţa pentru toţi cei care lucrează în sistemul medical din România – să aibă într-adevăr un viitor pentru cetăţenii acestei ţări”, a declarat Victor Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.