Argeşul – zero la investiţii noi atrase în 2011 şi 2012

PERFORMANŢĂ NEDORITĂ Conform unui raport realizat de consilierul de stat Andreea Paul Vass, în perioada 2011-2012, Argeşul şi alte şase judeţe nu au reuşit să atragă nicio investiţie nouă, străină sau autohtonă. În ciuda crizei economice din 2011, România a reuşit să atragă investiţii străine directe în valoare totală de 1,9 miliarde euro, mai mult decât bulgarii sau grecii, care anul trecut au atras în jur de 1,3 miliarde de euro fiecare, conform „Tabloului investiţional regional în 2011 şi 2012”, realizat de Andreea Paul Vass, consilier pe probleme economice al premierului Mihai Răzvan Ungureanu. Practic, în 2011 au fost realizate 477 de proiecte de investiţii, atât străine, cât şi autohtone, în valoare de 2,3 miliarde de euro, ce se vor desfăşura în 2012, prin intermediul lor urmând a fi create 6.700 de noi locuri de muncă.
Deşi din punct de vedere economic, este unul dintre cele mai puternice judeţe ale ţării, Argeşul nu stă prost, ci foarte prost în ceea ce priveşte investiţiile noi (româneşti şi străine) atrase anul trecut. După cum ne-a declarat Andeea Paul, „prezentul raport a fost realizat pentru a identifica atât investiţiile străine şi autohtone începute în anul 2011, cât şi perspectivele de investiţii noi la începutul anului 2012”. Conform răspunsurilor oficiale remise consilierului de stat Andreea Paul Vass de către prefecţii judeţelor Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj şi Mehedinţi, în perioada 2011-2012, în aceste judeţe nu a fost demarat şi nu se prefigurează a se demara vreun proiect nou de investiţii. Nici străin, nici autohton.

Clujul şi Oltul, pe primele locuri la atragerea de investiţii

În fruntea judeţelor care au atras cele mai mari investiţii în 2011 se află Clujul, cu investiţii străine noi în valoare totală de 120 de milioane de euro, urmat de judeţul Olt. Pe următoarele trei poziţii se situează judeţele Prahova, Sălaj şi Constanţa, care au reuşit să atragă, în total, investiţii străine noi în valoare de 107 milioane de euro. Cele mai multe locuri de muncă rezultate în urma acestor investiţii atrase au fost în judeţul Timiş – 1.052, judeţ urmat de Prahova şi Satu Mare, cu peste 900. În realizarea raportului nu au fost luate în considerare investiţiile din judeţul Ilfov şi nici cele din Capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.